De belangrijkste vraag bij risicomanagement is altijd, hoe kwalificeer ik mijn risico’s? (hoog – middel – laag) en wat is de operationele en financiële impact als het misgaat? Dit geldt ook bij je digitale risico’s. Het grote verschil met jouw fysieke risico’s (pand, auto’s, gereedschap, mensen etc.) is dat het veel sneller duidelijk is of je kunt doorwerken als het fout gaat en wat de financiële impact hiervan is.
Bij digitale risico’s is dit vaak minder snel duidelijk en het oplossen van incidenten vereist doorgaans zeer gespecialiseerd werk met tal van aspecten, zoals juridische, technische en reputatiemanagementvraagstukken. Deze diensten kunnen niet altijd door je huidige dienstverleners worden aangeboden, simpelweg omdat zij niet over de benodigde expertise beschikken of omdat het zelf inkopen van deze diensten zeer kostbaar is.
Het uitgangspunt is om alle leden van Bouwend Nederland (ongeacht bedrijfsomvang) een laagdrempelige en betaalbare Cyber ”oplossing” te kunnen bieden via 3 gelaagde pijlers:
De verzekering is enorm interessant ondanks dat deze binnen risicomanagement vaak als sluitstuk wordt gezien. Niet alleen vanwege de schadevergoeding die deze biedt bij cyberbeveiligingsincidenten, datalekken en menselijke fouten, maar vooral omdat de cyberverzekering voorziet in de juiste gespecialiseerde dienstverleners die je 24/7 bijstaan met advies en begeleiding op het moment dat jij hen het hardst nodig hebt.
Naast de ruime voorwaarden en concurrerende premie hebben wij een aantal unieke bouwspecifieke dekkingen die de Bouwend Nederland Cyberpolis kenmerken, onder andere vertragingsschade en gemaakte tenderkosten. De kwaliteit van dekking en service is hoog, passend bij de ledenvoordelen van Bouwend Nederland Verzekeringsproducten. Cyberrisico’s kunnen grote en verstrekkende gevolgen hebben, zowel persoonlijk, operationeel als financieel, en samen kunnen we jouw cyber risico’s beheersbaar maken.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op onze website of stel je vraag voor meer informatie aan je contactpersoon bij In-Staet of Howden. Heb je nog geen contactpersoon? Neem dan contact op via voordeel@bouwendnederland.nl of bel direct naar 079-3252166.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?