bpfBOUW stopt met de Coming Back Service Indexering (CBSI) – overeenkomst
Dinsdag 17 december 2024
Per 31 december 2025 stopt bpfBOUW met het uitvoeren van de CBSI-overeenkomsten. Zij zegt deze overeenkomsten met alle werkgevers op. Vanaf deze datum is het voor werkgevers niet meer mogelijk om opgebouwde pensioenen die bij een verzekeraar zijn ondergebracht door bpfBOUW te laten indexeren.
Howden heeft momenteel in onderzoek wat de gevolgen van deze beslissing zijn en zoekt naar een passende oplossing.
Voor wie is dit relevant?
Dit is relevant voor de werkgevers die een CBSI-overeenkomst met bpfBOUW hebben.
Wat is de consequentie?
Werkgevers met opgebouwde (premievrije) pensioenaanspraken bij een verzekeraar kunnen de indexatie over deze verzekerde pensioenaanspraken straks niet meer laten uitvoeren door bpfBOUW.
Is indexeren verplicht?
In de indexatieomschrijving van de verzekerde pensioenregeling staat op welke wijze er geïndexeerd wordt. Dit is een arbeidsrechtelijke toezegging naar de werknemers. De uitvoering hiervan dient plaats te vinden door een bij wet goedgekeurde pensioenuitvoerder zoals een pensioenfonds of een verzekeraar.
Waarom stopt bpfBOUW met de uitvoering van de indexatie?
Per 1 januari 2026 is bpfBOUW voornemens om over te gaan naar een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de nieuwe pensioenwetgeving. De opgebouwde pensioenen vaart zij in, in de nieuwe pensioenregeling. Hierdoor krijgt iedere werknemer een individueel pensioenvermogen. Er is dan geen sprake meer van indexatie omdat waardevermeerdering of -vermindering direct terug te zien is in het individueel pensioenvermogen. De indexering per 1 januari 2025 is de laatste indexering van bpfBOUW voor het invaren in het nieuwe pensioenstelsel. Dit is ook de laatste indexering waaraan uitvoering gegeven kan worden met de CBSI-overeenkomst.
Vragen?
Heb je vragen? Neem dan contact op met onze verzekeringspartner Howden.
Gerelateerd nieuws
Een goede samenwerking tussen hoofdaannemers en onderaannemers begint bij duidelijke afspraken en een eerlijke verdeling van risico’s. Wat betekent evenwichtig contracteren precies? Hoe zorg je ervoor dat contracten niet alleen juridisch correct zijn, maar ook bijdragen aan een duurzame en eerlijke samenwerking in de bouw?
Tijdens de BOOST-week heeft Bewuste Bouwers de top drie Best Presterende Bouwplaatsen bezocht en de Gouden, Zilveren en Bronzen Bouwhelm uitgereikt. De BOOST staat voor het promoten van innovaties en verbeteringen in de sector. Er zijn veel mooie ontwikkelingen geweest in 2024 en naar aanleiding van de ruim 400 audits, is er een top drie uitgekomen. Dit zijn de winnaars.
Het jaarplan 2025 bevat op hoofdlijnen de speerpunten en activiteiten die het bureau van de brancheorganisatie van plan is uit te voeren. Daarnaast biedt het inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van de bouw- en infrasector. Het jaarplan is met name bedoeld voor leden om een beeld te krijgen van de onderwerpen waarop het bureau van Bouwend Nederland zich met name gaat richten in dat jaar.