Mijn bedrijf overdragen? Daar heb ik nog jaren de tijd voor...
Donderdag 13 februari 2025
Een bedrijfsovername is iets voor later. Vaak heb je het te druk met de dagelijkse gang van zaken om na te denken over stoppen. Bovendien draait je bedrijf goed, dus waarom zou je je zorgen maken? Maar een bedrijfsovername laat zich niet altijd plannen. Bijvoorbeeld wanneer een collega-bouwbedrijf of investeringsmaatschappij interesse toont in een overname. Iets wat steeds vaker voorkomt in de huidige overnamemarkt.
Starten met stoppen
De eerste gedachte is vaak: hoe moeilijk kan het zijn? Je bepaalt een prijs, tekent een contract en klaar. Maar je komt er al snel achter dat er veel meer bij komt kijken. Een goede overdracht vraagt om een bedrijf dat niet volledig afhankelijk is van de ondernemer. Zorg dat jouw taken en verantwoordelijkheden overdraagbaar zijn, zodat het bedrijf ook zonder jou soepel blijft draaien. Dit is niet altijd eenvoudig, maar vaak met enkele aanpassingen in de bedrijfsvoering wél haalbaar.
“Mijn bedrijf was behoorlijk afhankelijk van mij, en zonder mij lag een deel van de kennis en relaties stil. Dat was een probleem.”
Ook de financiële administratie moet op orde zijn. Tijdens het overnameproces is een actueel inzicht in de financiële en operationele prestaties van je onderneming essentieel. Met name de omvang en samenstelling van het onderhanden werk spelen een belangrijke rol in onderhandelingen en contractbesprekingen.
De juridische en fiscale voorbereiding
De juridische structuur van je bedrijf bepaalt niet alleen hoeveel belasting je betaalt bij een overdracht, maar ook wanneer. Met een tijdig opgezette holding-werkmaatschappijstructuur, zoals via de deelnemingsvrijstelling, voorkom je fiscale nadelen. Heb je een Materiaal B.V. waarin bedrijfsmiddelen zoals voertuigen en gereedschappen worden verhuurd aan de werkmaatschappij? Dan is het essentieel om de fiscale gevolgen goed te begrijpen.
Daarnaast is een realistische waardebepaling cruciaal. Dit gaat verder dan een snelle rekensom met EBITDA-multipliers of een eenvoudige goodwill berekening. Zeker bij familieoverdracht, waarbij de Belastingdienst scherp toeziet op de bedrijfsopvolgingsregeling, is een gedegen waardebepaling onmisbaar.
Belangrijk is ook dat de overnameprijs in verhouding staat tot de terugverdientijd voor de koper. Ook banken toetsen financieringsaanvragen op deze basis. De waarde van de aandelen en de uiteindelijke overnamesom zijn namelijk niet per definitie hetzelfde; marktomstandigheden en strategische overwegingen spelen hierbij een grote rol.
Begin op tijd en onderzoek alle opties
Of je je bedrijf nu wilt overdragen aan familie, medewerkers of een externe partij, een bedrijfsovername vergt een zorgvuldige voorbereiding. Elke onderneming en elke overname is uniek. Daarom is het verstandig om tijdig te starten en je goed te laten adviseren. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Door alle opties in kaart te brengen, kun je de beste beslissing nemen voor de toekomst van jouw onderneming.
“Als ondernemer denk je wel te weten hoe kopen en verkopen gaat, maar het verkopen van je eigen bedrijf is toch anders. Onze accountant die al jaren bij ons is en echt wel kennis van zaken heeft, is daar niet in thuis. Het is zo’n specifieke tak van sport. Paul van MKB Advies Partners heeft zoveel ervaring en kennis dat hij ons op een hele leuke manier kon vertellen wat er moet gebeuren. De gesprekken met gegadigden hebben wij zelf gedaan, wat ook kon doordat hij ons goed had voorbereid. We konden altijd ruggenspraak houden als we daar behoefte aan hadden.”
Een bedrijfsovername geen kwestie is van ‘even regelen’, maar een proces dat je zorgvuldig moet plannen. Door op tijd na te denken over de overdraagbaarheid van taken, een sterke financiële basis en een slimme juridische structuur, maak je het jezelf én de koper veel makkelijker. Begin op tijd en laat je goed adviseren. Ook als je denkt dat je nog jaren de tijd hebt, kan er zomaar een kans voorbij komen. En dan is het fijn als je bedrijf er klaar voor is.
Bedrijfsovername
Meer lezen over bedrijfsovername en waar je op moet letten? Vraag dan de digitale brochure “Uw bedrijf verkopen. Nu of later?” aan. Dit is een praktische handleiding, inclusief overzichtelijk stappenplan.
Meer informatie?
MKB Advies Partners is volledig thuis in de dynamiek van bedrijfsovernames en familiaire bedrijfsopvolging in de bouwsector. Maak vrijblijvend kennis met een adviseur bij jou in de regio.