1. Home
  2. Nieuws
  3. Watermanifest aangeboden aan tweede kamer

Watermanifest aangeboden aan Tweede Kamer

Woensdag 25 september 2024

De Maatschappelijke Watercoalitie, bestaand uit bouw, bedrijfsleven, techniek, natuur, de drinkwatersector, woningcorporaties, huizenbezitters, projectontwikkelaars, boeren, kenniscentra, recreatie en gezondheidsfondsen heeft het Watermanifest aan leden van de Tweede Kamer overhandigd. Volgens de coalitie doet het Kabinet-Schoof onvoldoende om aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water te voldoen. Ze roept daarom de politiek op om meer urgentie te tonen en maatregelen te treffen om voldoende schoon water in de toekomst te garanderen.

Bekijk het manifest hier.

Arno Visser, onze voorzitter vertelt: "Het is een reëel risico dat water het thema van de volgende crisis wordt, zoals stikstof nu. Naar schatting kan €17,5 miljard omzet per jaar daardoor verloren gaan en wordt de bouw van woningen en wegen wéér geblokkeerd. Dat moet worden voorkomen".

Tien maatregelen

Om voldoende en schoon water te waarborgen stellen de ondertekenaars tien maatregelen voor:

  1. Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
  2. Voldoende kaders en middelen zijn essentieel voor succes.
  3. Een heldere koers en sterke leiding zijn noodzakelijk.
  4. Lozingsvergunningen moeten up-to-date en KRW-proof zijn.
  5. Landbouw moet toekomstbestendig en waterbewust worden, zoals biologisch.
  6. Meer grip op grondwateronttrekkingen is noodzakelijk.
  7. Een duidelijke aanpak voor bouwprojecten om te voorkomen dat deze stilvallen door slechte waterkwaliteit.
  8. Versnelde aanpak locaties met riooloverstort en verbeterde rioolzuivering voor nieuwe vervuilende en schadelijke stoffen zoals PFAS.
  9. Funderingsschade door fluctuerende grondwaterstanden moet worden voorkomen.
  10. Maatregelen voor schoner buitenwater voor voldoende en veilige recreatieve zwemlocaties.

Brede coalitie onderstreept urgentie

De deelname van uiteenlopende maatschappelijke organisaties laat zien hoe breed het onderwerp leeft. Het maatschappelijk middenveld loopt voor op de politiek en slaat de handen ineen om een volgende crisis te voorkomen. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij ruim acht miljoen Nederlanders en 35.000 bedrijven. De maatschappelijke watercoalitie is een initiatief van Natuurmonumenten en Bouwend Nederland en bestaat verder uit AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Caring Farmers, Diabetes Fonds, KCAF Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek, KWF Kankerbestrijding, Leisurelands, Longfonds, Natuur & Milieu, NEPROM, Maag Lever Darm Stichting, MVO Nederland, Techniek Nederland, Vereniging Eigen Huis en Vewin.

Daphne Warnar
Senior communicatieadviseur/woordvoerder
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Dinsdag 16 juli 2024
Lennard Heij nieuwe algemeen directeur Bouwend Nederland

Het Dagelijks Bestuur van Bouwend Nederland stemde vandaag unaniem in met de benoeming van Lennard Heij (1977) tot algemeen directeur. Na een uitgebreid wervingstraject is Lennard geselecteerd om de directie en werkorganisatie te leiden. Juist met zijn bouwachtergrond kan hij het belang van de lidbedrijven in het oog houden en de bouw- en infrasector verder helpen versterken. Na het vertrek van Fries Heinis vervulde Lennard de rol al op interim basis.

Dinsdag 9 juli 2024
Oproep aan minister: maak schoon en voldoende water tot topprioriteit

AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Bouwend Nederland, Caring Farmers, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, NEPROM, Vereniging Eigen Huis en Vewin met hun achterban van ruim 6,5 miljoen Nederlanders en 5000 bedrijven en woningcorporaties roepen de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat Barry Madlener op om schoon, voldoende en betaalbaar water voor mens en natuur te waarborgen in het nieuwe regeringsprogramma. Dit initiatief komt voort uit de dringende noodzaak om waterkwaliteit en -beschikbaarheid in Nederland te verbeteren in het licht van groeiend watergebruik, toenemende vervuiling en klimaatverandering.

Dinsdag 2 juli 2024
Economische krimp en gemengde vooruitzichten in de bouwketen in voorjaar 2024

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft vandaag de Monitor Bouwketen Voorjaar 2024 gepubliceerd, waarin de recente economische ontwikkelingen en de stand van de conjunctuur binnen de bouwketen worden beschreven.