Watermanifest aangeboden aan Tweede Kamer
Woensdag 25 september 2024
De Maatschappelijke Watercoalitie, bestaand uit bouw, bedrijfsleven, techniek, natuur, de drinkwatersector, woningcorporaties, huizenbezitters, projectontwikkelaars, boeren, kenniscentra, recreatie en gezondheidsfondsen heeft het Watermanifest aan leden van de Tweede Kamer overhandigd. Volgens de coalitie doet het Kabinet-Schoof onvoldoende om aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water te voldoen. Ze roept daarom de politiek op om meer urgentie te tonen en maatregelen te treffen om voldoende schoon water in de toekomst te garanderen.
Arno Visser, onze voorzitter vertelt: "Het is een reëel risico dat water het thema van de volgende crisis wordt, zoals stikstof nu. Naar schatting kan €17,5 miljard omzet per jaar daardoor verloren gaan en wordt de bouw van woningen en wegen wéér geblokkeerd. Dat moet worden voorkomen".
Tien maatregelen
Om voldoende en schoon water te waarborgen stellen de ondertekenaars tien maatregelen voor:
- Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.
- Voldoende kaders en middelen zijn essentieel voor succes.
- Een heldere koers en sterke leiding zijn noodzakelijk.
- Lozingsvergunningen moeten up-to-date en KRW-proof zijn.
- Landbouw moet toekomstbestendig en waterbewust worden, zoals biologisch.
- Meer grip op grondwateronttrekkingen is noodzakelijk.
- Een duidelijke aanpak voor bouwprojecten om te voorkomen dat deze stilvallen door slechte waterkwaliteit.
- Versnelde aanpak locaties met riooloverstort en verbeterde rioolzuivering voor nieuwe vervuilende en schadelijke stoffen zoals PFAS.
- Funderingsschade door fluctuerende grondwaterstanden moet worden voorkomen.
- Maatregelen voor schoner buitenwater voor voldoende en veilige recreatieve zwemlocaties.
Brede coalitie onderstreept urgentie
De deelname van uiteenlopende maatschappelijke organisaties laat zien hoe breed het onderwerp leeft. Het maatschappelijk middenveld loopt voor op de politiek en slaat de handen ineen om een volgende crisis te voorkomen. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij ruim acht miljoen Nederlanders en 35.000 bedrijven. De maatschappelijke watercoalitie is een initiatief van Natuurmonumenten en Bouwend Nederland en bestaat verder uit AARDige Buren, Aedes, ANWB, Biohuis, Caring Farmers, Diabetes Fonds, KCAF Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek, KWF Kankerbestrijding, Leisurelands, Longfonds, Natuur & Milieu, NEPROM, Maag Lever Darm Stichting, MVO Nederland, Techniek Nederland, Vereniging Eigen Huis en Vewin.
Gerelateerd nieuws
De nieuwe brochure ledenvoordelen voor 2025 is begin deze week op de mat gevallen en is nu ook online beschikbaar. In deze brochure vind je een volledig overzicht van alle voordelen die Bouwend Nederland en onze voordeelpartners aanbieden. Daarnaast maak je kennis met de afdelingen Ledenvoordelen, Advies en Academy.
In de bouw en infra speelt de UAV-GC een cruciale rol, maar waarom heeft de herziening van deze contractvoorwaarden maar liefst acht jaar geduurd? Wat betekenen de veranderingen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers?
We lanceren met trots en op veler verzoek een video waarin we in iets meer dan één minuut aan iedereen laten zien wat wij als sector iedere dag samen doen en waarom dat belangrijk is voor Nederland.