Vertragingen en verstoringen in de bouw: hoe ga je ermee om?
Vrijdag 26 april 2024
Hoe je ook je best doet, tegenvallers bij de uitvoering van een werk lijken maar moeilijk te voorkomen. Wie kent niet de berichten over het uitlopen van bouwwerken, waardoor die soms jaren later dan gepland worden opgeleverd met alle gevolgen van dien. Het is daarom van groot belang te weten hoe je in dergelijke situaties als opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk kunt optrekken om toch tot een succesvolle afronding van het werk te komen. Daarover heeft het Instituut voor Bouwrecht (IBR) een leidraad gepubliceerd.
Deze leidraad vormt een praktische gids voor het voorkomen, oplossen en beslechten van vertragingen en verstoringen in de bouw. Geen juridisch document, maar juist een praktijkgerichte handleiding. Download hier de leidraad.
Kom naar de kennissessie
In een kennissessie op 28 mei 2024 leer je alles over die leidraad en hoe je deze kunt toepassen in je werk: van voorbereidingsfase tot en met de uitvoeringsfase. Deze gratis kennissessie is een gezamenlijk initiatief van Techniek Nederland en Bouwend Nederland. Stan Putter (advocaat) en Jouke van der Schors (directeur Vijverberg), redactieleden van de leidraad, vertellen je hoe je de leidraad kunt gebruiken: de aanbevelingen in het proces, het berekenen van financiële gevolgen en gaan in op de wijze waarop rechters en arbiters omgaan met vorderingen tot vergoeding van schade en/of kosten.
Aanmelden?
Deze kennissessie wordt gehouden bij Buytenplaats Kameryck, Oortjespad 3 in Kamerik tussen 15.00 en 17.00 en is gratis toegankelijk voor iedereen die betrokken is bij het uitvoeren van projecten: opdrachtnemers, opdrachtgevers en adviseurs in de techniek, bouw, infra en ontwerpsector. Ook niet-leden van Techniek Nederland en ons zijn van harte welkom. Je kan je aanmelden via deze pagina.
Meer trainingen?
We hebben binnen onze Academy een uitgebreid aanbod aan trainingen. Bekijk hier welke voor jou interessant zijn.
Gerelateerd nieuws
Een goede samenwerking tussen hoofdaannemers en onderaannemers begint bij duidelijke afspraken en een eerlijke verdeling van risico’s. Wat betekent evenwichtig contracteren precies? Hoe zorg je ervoor dat contracten niet alleen juridisch correct zijn, maar ook bijdragen aan een duurzame en eerlijke samenwerking in de bouw?
Tijdens de BOOST-week heeft Bewuste Bouwers de top drie Best Presterende Bouwplaatsen bezocht en de Gouden, Zilveren en Bronzen Bouwhelm uitgereikt. De BOOST staat voor het promoten van innovaties en verbeteringen in de sector. Er zijn veel mooie ontwikkelingen geweest in 2024 en naar aanleiding van de ruim 400 audits, is er een top drie uitgekomen. Dit zijn de winnaars.
Het jaarplan 2025 bevat op hoofdlijnen de speerpunten en activiteiten die het bureau van de brancheorganisatie van plan is uit te voeren. Daarnaast biedt het inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen van de bouw- en infrasector. Het jaarplan is met name bedoeld voor leden om een beeld te krijgen van de onderwerpen waarop het bureau van Bouwend Nederland zich met name gaat richten in dat jaar.