Onderstaande updates zijn uitgevoerd:
- Rekensnelheid verhogen - Het verkorten van rekentijd door verbeteringen in de efficiëntie van de tool uit te voeren
- Laterale breuk berekening bij een ongelamineerd buitenblad - Laterale breuk berekening met ongelamineerd buitenblad kan wel, maar is in de tool nu niet mogelijk. Indien de buitenruit van een dakbeglazing breekt valt deze op de onderruit en dient als extra gewicht mee gerekend te worden. Dit gaat alleen om de bovenkant bij horizontaal glas (expert tool)
- Berekening Kmod factor volgens bijlage G van NEN 2608
- Berekening restdraagvermogen bij eenzijdig laterale breuk met gunstigere toelaatbare spanning volgens bijlage J van NEN 2608
- Berekenings-ID meegeven op PDF om te kunnen traceren
- Afbreek knop in de tool zodat de berekening vroegtijdig kan worden stopgezet
- Excel tabel (met beschrijving van de waarden van de berekeningen voor de verschillende belastinggevallen) toegankelijk maken onder downloadknop (Expert tool)
- Windbelastingen-generator - Een tool om de juiste windbelastingen te kunnen bepalen op basis van adres en functie van het glas (Expert tool: aparte winbelastingen-tool, Basis tool: integratie in huidige tool)
- Voorover hellend glas met doorvalveiligheid - berekenen van een verticale glasplaat (hoek tussen de 80 en 100 graden met horizontaal) met balustradebelasting (Expert- en Basis tool).
- Handmatige doorbuigingseis - Handmatig in kunnen stellen van de doorbuigingseis (Expert- en Basis tool)
Punten 2, 3 & 8 worden eerst nog in een testfase verder onderzocht op juistheid, voordat deze kan worden toegepast in de live-too
Gerelateerd nieuws
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.
Tijdens de BouwBeurs 2025 presenteerde BNL Vakgroep Glas het Glasplein: dé plek waar de vlakglasbranche samenkwam om innovaties te promoten. Een belangrijk thema was het hergebruik van glas en hoe de branche hierin gezamenlijk optrekt. Hierover werd ook gesproken in het Bouwbeurs Nieuwscafé. Bekijk de video in dit bericht.