1. Home
  2. Nieuws
  3. Studenten tu delft aan de slag met voegrobot

Studenten TU Delft aan de slag met voegrobot

Vrijdag 13 september 2024

Studenten van de opleiding Robotica werden enthousiast van het idee van ondernemer Maikel Schouw om een voegrobot te ontwikkelen. Het prototype is naar verwachting eerste kwartaal 2025 klaar.

Tijdens de eerste kennissprint op maandag 9 september stelden de studenten goede vragen aan Maikel Schouw van SMB geveltechniek om scherp te krijgen wat voegen inhoudt, en wat de robot idealiter kan. Denk aan zaken zoals het secuur vullen en glad maken van voegen. Het is verder handig als de robot bijhoudt hoeveel werk hij verzet, liefst meer dan 30 vierkante meter per dag. Met een automatisch seintje als het tijd is om het materiaalreservoir te vullen. Daarnaast moet de robot eenvoudig te bedienen zijn en goed bestand tegen weersinvloeden.

De studenten gaan nu aan de slag met het ontwikkelen en bouwen van een prototype. Dat prototype kan daarna in de markt verder worden ontwikkeld. Zo denkt Schouw aan een functionaliteit om ‘oud’ voegwerk te verwijderen via slijpen of beitelen. Ook zou hij het mooi vinden als een robot op termijn de ambachtelijke snij- en knipvoegen kan maken.

Meer over robots in de bouw

Processen in de bouw worden steeds meer geautomatiseerd. Zo zijn er al robots aan het werk in de woningfabrieken. De metselrobot en straatrobot vinden hun weg naar de bouwplaats. Daarnaast investeert Bouwend Nederland met enkele andere brancheorganisaties in de ontwikkeling van een volgrobot, een robot die de bouwvakker volgt met voorraad. Het prototype is naar verwachting in de loop van 2025 klaar en dan beschikbaar voor verdere doorontwikkeling.

Arjan Walinga
Beleidsadviseur ketensamenwerking
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 5 september 2024
Subsidieregeling cyberweerbaarheid voor mkb

Wil je aan de slag met het verhogen van de cyberveiligheid van je onderneming? Dan is het goed om te weten dat maandag 2 september de subsidieregeling Mijn Cyberweerbare Zaak is geopend. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal €10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp'ers.

Dinsdag 20 augustus 2024
Op zoek naar meer uitvoeringskracht voor innovaties

De vinding ligt op de plank, de seinen staan op groen, het team staat op scherp, maar steeds opnieuw komt er iets tussen. Veel mkb'ers in de bouw en infra zullen deze situatie herkennen: innovatie komt vaak maar slecht op gang door de drukte van alledag. De Hanzehogeschool Groningen wil met Regio Noord helpen de uitvoerende innovatiekracht bij mkb-bedrijven te vergroten.

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.