Studenten TU Delft aan de slag met voegrobot
Vrijdag 13 september 2024
Studenten van de opleiding Robotica werden enthousiast van het idee van ondernemer Maikel Schouw om een voegrobot te ontwikkelen. Het prototype is naar verwachting eerste kwartaal 2025 klaar.
Tijdens de eerste kennissprint op maandag 9 september stelden de studenten goede vragen aan Maikel Schouw van SMB geveltechniek om scherp te krijgen wat voegen inhoudt, en wat de robot idealiter kan. Denk aan zaken zoals het secuur vullen en glad maken van voegen. Het is verder handig als de robot bijhoudt hoeveel werk hij verzet, liefst meer dan 30 vierkante meter per dag. Met een automatisch seintje als het tijd is om het materiaalreservoir te vullen. Daarnaast moet de robot eenvoudig te bedienen zijn en goed bestand tegen weersinvloeden.
De studenten gaan nu aan de slag met het ontwikkelen en bouwen van een prototype. Dat prototype kan daarna in de markt verder worden ontwikkeld. Zo denkt Schouw aan een functionaliteit om ‘oud’ voegwerk te verwijderen via slijpen of beitelen. Ook zou hij het mooi vinden als een robot op termijn de ambachtelijke snij- en knipvoegen kan maken.
Meer over robots in de bouw
Processen in de bouw worden steeds meer geautomatiseerd. Zo zijn er al robots aan het werk in de woningfabrieken. De metselrobot en straatrobot vinden hun weg naar de bouwplaats. Daarnaast investeert Bouwend Nederland met enkele andere brancheorganisaties in de ontwikkeling van een volgrobot, een robot die de bouwvakker volgt met voorraad. Het prototype is naar verwachting in de loop van 2025 klaar en dan beschikbaar voor verdere doorontwikkeling.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?