Producenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer
Donderdag 21 november 2024
Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) maakt producenten (waaronder importeurs) verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten die zij in Nederland in de handel brengen. Er zijn bijvoorbeeld verplichtingen voor het inzamelen en recyclen van afvalstoffen. Voor een groot aantal productgroepen is er een UPV. Elk heeft zijn eigen verplichtingen.
Producenten kunnen individueel of gezamenlijk aan de UPV voldoen. Meestal gebeurt dit collectief door een producentenorganisatie. Producenten sluiten zich in dat geval bij die producentenorganisatie aan en betalen er een financiële bijdrage voor.
UPV Vlakglas
Bent u een importeur of fabrikant van isolatieglas?
Dan bent u volgens de algemeen verbindend verlaring (AVV) vlakglas verantwoordelijk voor het door u in de handel gebrachte isolatieglas, wanneer het afval is geworden. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).
Het doel van de UPV is: afvalvlakglas meer en beter inzamelen en recyclen.
Verplicht melden bij VRN
Voor het UPV-systeem van Vlakglas Recycling Nederland is een ’algemeen verbindend verklaring (AVV) afgegeven. Dat betekent dat u zich moet melden bij VRN en VRN namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen voldoet. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.
Neem contact op met VRN, zodat u bij hen bekend bent en u weet hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.
Bekijk de AVV vlakglas voor meer informatie
Meer informatie vind u op de website van Rijkswaterstaat
Gerelateerd nieuws
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.
Tijdens de BouwBeurs 2025 presenteerde BNL Vakgroep Glas het Glasplein: dé plek waar de vlakglasbranche samenkwam om innovaties te promoten. Een belangrijk thema was het hergebruik van glas en hoe de branche hierin gezamenlijk optrekt. Hierover werd ook gesproken in het Bouwbeurs Nieuwscafé. Bekijk de video in dit bericht.