Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ong staat op de agenda en is zichtbaar

ONG staat op de agenda en is zichtbaar

Woensdag 12 juni 2024

Tijdens de algemene ledenvergadering kwamen op 4 juni werden eerst een aantal vakgroepzaken besproken. Daarna vertelde Jarig Steringa (Gasunie) over hun visie op de gasinfrastructuur tot 2050. Waarna Peter Blesgraaf (kwartiermaker ledengroep warmte koude infrastructuur) de zaal mee nam in zijn ervaringen in de warmtesector. De dag werd met een BBQ afgesloten op het dakterras.

Guido van Tongeren (vice-voorzitter) heette iedereen welkom en vertelde over de verandering in de bestuurssamenstelling. Door het vertrek van Marloes Kooijmans was een vacante plek ontstaan. Na een unanieme instemming mag Jasper Besselink zich officieel bestuurslid van de vakgroep noemen. Daarnaast gaf Guido aan dat het bestuur graag een vertegenwoordiging van Y-ONG de mogelijkheid geeft om zitting te nemen of betrokken te worden bij het bestuur van de vakgroep. Ten slotte, vooruitblikkend zal Harold Lever per 1 juli 2025 (na 8 jaar) afzwaaien als voorzitter. Het bestuur gaat opzoek naar een opvolger in de vorm van opnieuw een externe en onafhankelijke voorzitter.

ONG staat op de agenda!

Na deze bestuurszaken trapte Jan van der Meer af door te benoemen dat de ondergrond op veel agenda's staat en de vakgroep zichtbaar is. De vakgroepmedewerkers deelden high en low lights:

  • We zijn op weg richting gelijkwaardig partnerschap. Het uitvoeringsakkoord tussen Netbeheer Nederland, Techniek Nederland en Bouwend Nederland schept randvoorwaarden op partnerschap, arbeidscapaciteit, innovatie en financiën om de ongekend grote verzwaringsopgave aan te pakken;
  • Om onze bronbemalingsbedrijven en (grondboorbedrijven) beter te organiseren, te positioneren en te profileren zijn we bezig met een plan van aanpak;
  • Ook zijn er vernieuwde opleidingen voor boormeester/bronbemaler.
  • Op gebied van veiligheid gebeurt er veel. Een mooie ontwikkeling is dat per 15 april 2024 meer gasloos werken is vastgelegd in VWI’s (VIAG);
  • Met de ingang van het nieuwe jaar trad de omgevingswet in. Om iedereen goed te informeren over de activiteit tijdelijke uitname was er een succesvol webinar;
  • Binnen de stichting CKB is een werkgroep bezig met de verruiming van de opleidingstabel;
  • Er is een nieuw bestuurslid bij de Y-ONG: Robin Versluis (Heijmans)

Gasunie’s visie op de ontwikkeling van de gasinfrastructuur tot 2050

Vanuit Gasunie waren Jarig Steringa (senior adviseur) & Cathelijne van der Heijden (communicatieadviseur) aanwezig. Jarig nam ons mee in de visie van Gasunie, waarbij de vraag centraal stond: “hoe kunnen we Nederland in de toekomst van duurzame energie voorzien?”.

De doelstelling is dat Nederland klimaatneutraal is in 2050. Gasunie voorziet dat gastransportnetwerk met een capaciteit van 350 GW een cruciale rol speelt in de overgang naar duurzame energie. Dit vereist een enorme verbouwing in de infrastructuur. Jarig gaf vijf redenen waarom we nu aan de slag moeten. Bekijk ook de oproep en uitnodiging "Stakeholder Dialogen" op 21 juni 2024 en meld je aan.

Bekijk hier de presentatie van de ALV en Gasunie.

Hoe marsmannetjes bijdragen aan de opbouw van een collectieve warmte- en koude sector

Na 3,5 jaar als kwartiermaker van de ledengroep WKI zwaait Peter Blesgraaf deze maand af. De bijeenkomst was de perfecte gelegenheid voor Peter om ons een laatste keer mee te nemen in zijn ervaringen in de warmtesector. Toen Peter begon heeft hij samen met de WKI-leden een strategie opgesteld, die zijn vruchten afwerpt. De WKI-groep is zichtbaar en de aannemers zijn goed verenigt om hun bijdrage te leveren aan de wederopbouw van deze sector. Dit verwoordde Peter als volgt: ondernemend samenwerken en samen ondernemen. Hier vind je de gehele presentatie van Peter.

Heb jij naar aanleiding van de presentaties nog vragen of kandidaten voor YONG? Neem dan contact op met het secretariaat.

 

Nikki Nicolai
Adviseur markt en overheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 13 juni 2024
Onderwijsdag van de Bouw steeds grootser

Vrijdag 7 juni was het weer de Onderwijsdag van de Bouw. Traditioneel de dag voorafgaand aan de Dag van de Bouw. De vakgroep was deze dag te gast bij Alsema bv en Van Gelder groep.

Woensdag 12 juni 2024
Uitvoeringsakkoord voor versnelling in verzwaring lokale netten

Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet fors uit te breiden. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst te kunnen aansluiten. Netbeheer Nederland, Bouwend Nederland en Techniek Nederland slaan de handen ineen om de uitvoering te versnellen. De drie partijen ondertekenden daartoe gisteren het Uitvoeringsakkoord voor de verzwaring van laag- en middenspanningsnetten. Michel Heijdra, directeur-generaal Klimaat en Energie van EZK, nam het akkoord in ontvangst.

Dinsdag 11 juni 2024
Belangrijke oproep: regel zo snel mogelijk eHerkenning

Maak jij voor KLIC-informatie gebruik van GOconnectIT (het bedrijf achter Klic Beheer en de KLIC APP) of een andere serviceprovider? Ook dan heeft de eerste beheerder van 'Mijn Kadaster' binnen jouw organisatie eHerkenning nodig. De eHerkenningsverplichting geldt voor alle (1e) beheerders dus óók als je geen gebruik maakt van een Serviceprovider. 1 juli 2024 is de uiterste datum.