1. Home
  2. Nieuws
  3. Onderschat de gevaren van elektriciteit in de bouw niet

Onderschat de gevaren van elektriciteit in de bouw niet

Donderdag 3 oktober 2024

Elektrische gevaren behoren tot de TOP-5 risico’s in de bouwsector. Hoewel ernstige incidenten zoals elektrocutie of vlamboog incidenten met dodelijke afloop zeldzaam zijn, komen kleinere ongevallen, zoals elektrische schokken, regelmatig voor. Deze kunnen soms met lichte schade eindigen, maar het verschil met een ernstig arbeidsongeval is klein. De GCVB heeft hiervoor gratis hulpmiddelen ontwikkeld die bedrijven kunnen gebruiken.

De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) heeft onderzoek gedaan naar de risico’s van elektriseringen, elektrocutie en vlamboog incidenten. Bas Roordink, directeur Veiligheid bij VolkerWessels en lid van de Kerngroep GCVB, benadrukt: “De gevaren van elektriciteit worden vaak onderschat. We realiseren ons niet altijd dat zulke incidenten blijvend letsel kunnen veroorzaken. Er gebeuren nog te vaak ongevallen.”

Uit de data van de GCVB blijkt dat incidenten met elektriciteit vaak voorkomen bij diverse werkzaamheden, zoals elektrotechnische klussen, bouwkundige activiteiten en het gebruik van elektrisch handgereedschap. Het risico is bijvoorbeeld aanwezig bij kabels in muren, bij ondergrondse kabels of bij elektrische installaties. De meeste incidenten (95%) hebben betrekking op laagspanningsinstallaties, maar ook graafschades zijn vaak geregistreerd in relatie tot dit risico.

Bewustwording vergroten

Vanaf oktober 2024 zetten de ondertekenaars van de GCVB extra in op het vergroten van de bewustwording rondom elektrische gevaren in de bouw. De GCVB heeft hiervoor meerdere hulpmiddelen ontwikkeld. Deze zijn gratis beschikbaar via de website www.elektrischegevaren.nl en omvatten onder andere stappenplannen in zes talen, toolbox-presentaties, een poster en zakkaartjes.

Veilig inzet elektrisch materieel

Daarnaast is er ook steeds meer zwaarder materieel elektrisch, denk aan shovels, kranen en hoogwerkers. Ook hier kleven extra risico's aan. Hiervoor is door de KOMAT een richtlijn Veilige inzet elektrisch materieel ontwikkeld, die je kan gebruiken.

Christel Peppelenbos
Beleidsadviseur veiligheid
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 3 oktober 2024
Veilig werken in de ondergrond: de kleur zegt niet alles

De komende jaren vinden er veel graafbewegingen plaats in de ondergrond, voor onder andere de energieopgave, woningbouw en mobiliteit. De kans is groot dat je bij deze graafwerkzaamheden kabels en leidingen aantreft en moet herkennen. De ervaring leert jammer genoeg dat dit niet altijd goed verloopt. We willen graag van elkaar leren.

Vrijdag 27 september 2024
Belangeloos coaching en advies op het vlak van veiligheid

Wil je eens sparren met een ervaringsdeskundige over het proces naar een groter veiligheidsbewustzijn in je eigen organisatie? Bij de ondertekenaars van de Governance Code is al veel ervaring beschikbaar. Die delen ze graag.

Donderdag 26 september 2024
Nieuwe Schadelijke Stoffen Assistent nu beschikbaar

De Schadelijke Stoffen Assistent is nu beschikbaar voor alle bouw- en infrabedrijven. Met deze kosteloze tool kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Het instrument wordt nog verder ontwikkeld zodat het volledig voldoet aan het 4-stappenplan van de Zelfinspectie Gevaarlijke Stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie.