Nieuwe TNO bouwemissietool geeft snel en betrouwbaar inzicht in emissies
Dinsdag 2 april 2024
TNO heeft in opdracht van het ministerie van BZK een rekentool ontwikkeld die inzicht geeft in de NOx-, CO2 en fijnstofemissies van wegtransport en bouwmachines bij bouwprojecten. De tool kan ook het potentiële effect van verschillende maatregelen voor emissiereductie weergeven, zoals industriële bouwmethoden voor woningbouw, logistieke maatregelen (bijvoorbeeld) het gebruik van een bouwhub) en de inzet van schonere en emissieloze voertuigen en bouwmachines. Bouwend Nederland beveelt deze tool graag aan.
De tool is heel eenvoudig en snel in te vullen, mede omdat er ervaringscijfers als suggestie worden meegegeven. Je kan voor alle typen bouw de emissies op de bouwplaats berekenen door kenmerken en inzet van de machines en voertuigen in te vullen. Specifiek voor woningbouw-laagbouw (eengezinswoningen) is de tool geavanceerder met extra functionaliteiten.
Drie leden van Bouwend Nederland hebben meegedacht en data aangeleverd: Plegt Vos, Visser & Smit Bouw en M.J. de Nijs en Zonen. Marcel Scheltinga, manager logistiek bij De Nijs: "De bouwemissietool helpt ons sneller inzicht te krijgen in verwachte emissies van projecten. Ook kan je makkelijk een aantal varianten doorreken om onderbouwd maatregelen te kiezen. Daarnaast zijn we blij dat deze gedegen tool voor iedereen kosteloos beschikbaar is. Hoe meer bedrijven de tool gebruiken, hoe beter we onze prestaties op emissieloos bouwen en vervoeren sectorbreed in kaart krijgen."
Voorbereiding op natuurvergunning of aanbestedingseisen
Het inzicht dat deze rekentool geeft, is een goede voorbereiding op een vergunningaanvraag of emissieloze aanbestedingseisen. Daarnaast is het slim om in het kader van de CSRD-verplichting – eerst voor grote bedrijven, vanaf 2026 ook voor mkb – de CO2-uitstoot van je materieelpark in kaart te brengen.
Vooralsnog blijft voor vergunningstrajecten óók een stikstofberekening op basis van het Aerius-model noodzakelijk. TNO onderzoekt de mogelijkheden om hun rekentool te koppelen aan Aerius. Andersom geeft Bouwend Nederland de bouwemissietool een plek in de training Stikstof berekenen.
Snel aan de slag
De rekentool is te vinden via Bouw emissie tool (bouwemissies.nl)
Gerelateerd nieuws
We moedigen je graag aan om te profiteren van de nieuwe kansen die voortkomen uit de beschikbare subsidies voor grootschalige energierenovaties. De recent toegekende 22 miljoen subsidie voor het renoveren van meer dan 4.000 woningen in Haaglanden en Groningen laat zien wat er mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van de renovatieaanpak? Sluit je dan aan bij Verbouwstromen.
De Open Hofkerk is een beeldbepalend gebouw in Wolfheze. Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw gebruikten deze bijzondere locatie voor een experimenteel project. Naast vier woningen in de kerk zijn vier grondgebonden, duurzame houtbouwwoningen neergezet. En omdat het toch al een bijzonder project is, gebruikt het slimme energiesysteem waterstof als energiedrager. Pieter Pfeiffer, projectleider bij Schipper Bosch en Patrice Soffers, commercieel directeur bij Karbouw, vertellen enthousiast over deze proeftuin met technologie die nog volop in ontwikkeling is.
Het BIM Collaboration Format (BCF) is een internationale open standaard waarmee je de communicatie rond issues tussen verschillende BIM-softwarepakketten stroomlijnt. De BCF-kaart zet het gebruik van de standaard op een toegankelijke manier uiteen. Tijdens de praktijkdag leer je door BCF in de praktijk te gebruiken, maak je kennis met verschillende software en verplaats je je in verschillende rollen.