Minister stimuleert mkb-innovaties met 2 miljoen
Dinsdag 26 november 2024
Het kabinet stelt 2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het stimuleren van innovaties die de productiviteit in het mkb verhogen. Dat heeft minister Beljaarts van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt bij zijn bezoek aan FRAIM. Dat is het onderzoekscentrum van de TU Delft dat de toekomst van fysiek werk vormgeeft, mét en voor vakmensen. Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie nodigen mkb-bedrijven van harte uit om mee te doen met dit initiatief.
FRAIM is een initiatief van TU Delft, RoboHouse, Koninklijke Metaalunie, Bouwend Nederland en TNO, die gezamenlijk een subsidieaanvraag bij het ministerie hebben ingediend. Het doel van het project is om technologische innovaties beter te laten aansluiten op de praktijk van het mkb en de werknemer.
Belangrijk daarbij is dat vakmensen, technologische vernieuwers, ingenieurs en sociale wetenschappers samenwerken om deze innovaties te ontwerpen en ontwikkelen. Dat maakt het werk productiever en zorgt ervoor dat nieuwe technologieën echt passen bij wat bedrijven en hun mensen nodig hebben. Zo zorgen we voor slimme oplossingen die werken in de praktijk.
Langetermijnvisie op hoe we in de toekomst werken
Beleidsadviseur Arjan Walinga van Bouwend Nederland: “We beginnen nog dit jaar met de werving en selectie van mkb-bedrijven voor de eerste experimenten. Op de werkvloer gaan we kijken hoe vakmensen hun werk precies doen, en in samenspraak met hen ideeën bedenken over hoe hun werk leuker, makkelijker en sneller kunnen maken. De hele sector heeft hier op den duur baat bij, maar er is wel een langetermijnvisie voor nodig. En juist die langetermijnvisie maakt het ministerie van Economische Zaken mogelijk met deze investering.”
Volgrobot en voegrobot
Bouwend Nederland is binnen FRAIM al een tijdje bezig geweest met de ontwikkeling van een volgrobot. Walinga: “We hebben heel veel mensen in de bouw gevraagd: wat zou jij nou handig vinden in je werk? Uit die gesprekken bleek dat vooral het heen en weer lopen van werkplaats naar het punt waar de materialen liggen veel tijd in beslag nam en mensen moe maakt. Zo zijn we tot het idee gekomen van een robot die materialen kan oppikken en je kan volgen naar de plek waar je op dat moment aan het werk bent.”
Ongeveer tegelijkertijd kwam Maikel Schouw van SMB Geveltechniek met het idee van een voegrobot die op de bouwplaats kan werken. Een groep studenten van de minor Robotica van de TU Delft raakte enthousiast en is nu bezig met het maken van een prototype. De minister kreeg tijdens zijn bezoek aan FRAIM alvast een voorproefje te zien.
Over FRAIM
FRAIM is gevestigd in RoboHouse, het fieldlab van de TU Delft, dat bedrijven ondersteunt in hun zoektocht naar innovatie. Het beschikt over een leercentrum voor cursussen en workshops, een demonstratiecentrum met industriële robots en een testcentrum waar bedrijven nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen en testen.
Interesse om meer te weten of mee te doen?
Stuur dan een mail naar a.walinga@bouwendnederland.nl
Gerelateerd nieuws
Op dinsdag 19 november 2024 vond de vierde editie van Future Builders Day (FBD) plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Onder het thema Fit for the Future kwamen studenten, docenten en bedrijven uit de bouw- en infrasector samen om inspiratie op te doen, nieuwe technologieën te ontdekken en gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst te verkennen.
Vanuit Europa is een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Een flink aantal bedrijven moet volgens deze wet verplicht maatregelen nemen op het vlak van digitale veiligheid. Het ziet ernaar uit dat deze wet vanaf medio 2025 van kracht zal worden. In dit webinar gaat het specifiek over bestuurdersaansprakelijkheid in relatie tot NIS2. Het webinar is een initiatief van MKB Nederland, EY en Samen Digitaal Veilig.
Innovatie en vooruitgang binnen de infrastructuursector zijn onmisbaar voor de toekomst. Dit werd krachtig benadrukt tijdens de 9e editie van de Infra Innovatie Marktdag op 21 oktober 2024, die dit jaar in het teken stond van het thema 'Van 1990 naar 2030, van visie naar ACTIE!'. Traditiegetrouw georganiseerd door de leden van het InnovatieAtelier; de drie noordelijke provincies, de waterschappen Fryslan, Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest, NLIngenieurs, Platform WOW en Bouwend Nederland.