Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Minder uren werken meer plezier hetzelfde salaris bij hegeman

Minder uren werken, meer plezier, hetzelfde salaris bij Hegeman

Woensdag 22 mei 2024

Wie wil dat nou niet: 36 uur per week werken en betaald krijgen voor 40. Hegeman Holding in Nijverdal stapte begin vorig jaar in overleg met de OR - en in navolging van IJsland - over op een kortere werkweek tegen hetzelfde salaris. Wat blijkt, het welzijn van de medewerkers verbeterde en het korte verzuim nam drastisch af bij een gelijkblijvende productie. Directeur Frank Hegeman vertelt hoe. "Het werkt twee kanten op: medewerkers hebben tijd om tot rust te komen en wij hebben gemotiveerd personeel."

Nee, de Hegeman Holding met onder andere Aannemingsmaatschappij Hegeman, Jansman Bouw, Aarts Bouw en WVG Ontwikkeling als werkmaatschappen is geen geitenwollen sokken- onderneming. "Wij moeten net als ieder ander commercieel bedrijf onze productie halen", zegt directeur Frank Hegeman. "Dat kan op verschillende manieren. Bij Hegeman kiezen wij ervoor om dat met meer rust en vrije tijd voor onze ruim 200 vaste medewerkers te doen. Dit zorgt zowel op kantoor als op de bouwplaats voor een betere balans tussen arbeid en rust, werk en privé."

Binden en boeien

Elk bouw- en infrabedrijf zal het herkennen. Het is moeilijk goede vakkrachten te vinden, maar net zo moeilijk om ze te behouden. Twee jaar geleden stelde directeur Frank Hegeman zichzelf de vraag: "Hoe kan ik mijn medewerkers nog beter binden en boeien?" Hij zegt: "Je moet als moderne werkgever je best doen om je mensen te interesseren voor het werk dat ze doen. Een hoger salaris bindt mensen aan je bedrijf, maar is slechts van tijdelijke aard. Het betekent niet automatisch dat je je personeel ook nog boeit. Ons IJsland-model doet dat wel, met als mogelijke bijvangst dat meer mensen geïnteresseerd zijn om lid te worden van de Hegeman-familie".

Efficiënt

Het idee is niet nieuw. Tussen 2015 en 2019 mochten op initiatief van de IJslandse overheid bij wijze van proef 2.500 werknemers met behoud van salaris korter gaan werken (van een 40- naar een 36-urige werkweek). Gevolg was meer tijd voor hobby's, een daling van het aantal stressgerelateerde klachten en een betere werk-privébalans. "Dit verklaart meteen de naam Het IJsland-model", zegt HR- medewerker Loes Runneboom. "Dat zijn we gaan onderzoeken", vult HR-manager Marita Spenkelink aan. "We hebben samen met de ondernemingsraden van de werkmaatschappijen nagedacht over werkroosters, arbeidsvoorwaarden, urenverantwoording, parttimers, behoud van pensioenopbouw, evaluatie, verlof, werkdruk, ziekte en andere zorgen. We hebben eventuele gevolgen in kaart gebracht om één en ander zo goed, efficiënt en werkbaar mogelijk te maken."

21 dagen

Hegeman: "Om de productie te halen, moet de bezettingsgraad bij alle werkmaatschappijen op peil blijven. Tien procent minder werken is bij fulltimers vier uur per week. Het uta-personeel kan kiezen voor die wekelijkse vier uur of acht uur per twee weken. Het bouwplaatspersoneel werkt één hele dag in de veertien dagen minder". Reden hiervoor is het groepsvervoer. Spenkelink: "Verder blijven we gewoon acht uur per dag werken". Hegeman: "Iedere dag een uur korter werken betekent dat je thuis eerder aan de aardappels zit. Een hele dag of dagdeel extra vrij betekent dat je meer tijd hebt voor dingen waar anders alleen plaats voor is in het weekend." Runneboom: "Wij doen dit voor alle 42 volle werkweken waarin geen vakanties of feestdagen zijn gepland. Dan gaat het over 21 dagen of 42 halve dagen".

Het IJsland-model werd door het personeel zeer enthousiast ontvangen. Spenkelink: "Collega's waren overrompeld en dachten eerst aan een grap, maar al gauw wilden ze meedenken en met elkaar de schouders eronder zetten". Hegeman: "Uiteindelijk is een handboek opgesteld en zijn we 1 januari 2023 begonnen". De eerste ervaring is dat het korte ziekteverzuim inderdaad lager is dan voorheen. Gevraagd naar de grootste uitdaging benoemen directie en HR- medewerkers unaniem de personeelsplanning. Hegeman: "Kantoor was minder moeilijk dan de bouwplaats. Onze insteek was in eerste instantie dit een jaar uit te proberen. In die periode hebben we er naar de buitenwacht toe ook niet mee te koop gelopen. Uiteindelijk hebben we in november 2023 besloten deze werkwijze voor in ieder geval een jaar en hopelijk voor altijd te omarmen".

Mountainbike

Van medewerkers wordt verwacht dat ze privé-afspraken als dokter- en tandartsbezoek zoveel mogelijk in eigen tijd te plannen. Ook kunnen Hegeman en de medewerker de vrije dag in gezamenlijk overleg eventueel binnen dezelfde week te verschuiven als het werk of de privésituatie daar om vraagt. Opsparen van (halve) dagen is niet mogelijk, het gaat juist om het structurele rustmoment. Wat doet directeur Frank Hegeman zelf met de nieuwe vrije tijd? "Ik zit gelukkig weer wekelijks op mijn mountainbike."

Mayra Schoolen
Adviseur sociale zaken - Regio Oost
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 14 juni 2024
JBN Oost combineert inhoud en verbinding met bedrijfsbezoek en ledenvergadering

Met een bedrijfsbezoek van Jong Bouwend Nederland (JBN) kom je nog eens op plekken waar je normaal niet snel zou komen. De leden van JBN Oost maakten begin juni een uitstapje naar Rc Panels in Lemelerveld. "Prachtig om te zien hoe ze met veel doorzettingsvermogen een innovatief product op de markt hebben gezet."

Woensdag 12 juni 2024
Bouwplaatsen in Regio Oost bruisen van de enthousiaste kinderen

Wat een geweldige Onderwijsdag van de Bouw hebben we weer mogen beleven! Ruim 1500 kinderen hebben vrijdag 7 juni van heel dichtbij kennis kunnen maken met de Bouw en Infra in Regio Oost.

Maandag 10 juni 2024
HR professionals Regio Oost buigen zich over laaggeletterdheid

Voor de HR-bijeenkomst van donderdag 6 juni stond met laaggeletterdheid een zeer serieus onderwerp op de agenda. De HR-professionals bogen zich over de vraag hoe je het herkent in je bedrijf en hoe je personeel kunt helpen zich de basisvaardigheden voor lezen en schrijven eigen te maken.