Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Met andere sectoren op zoek naar projectoverstijgende innovatie

Met andere sectoren op zoek naar projectoverstijgende innovatie

Vrijdag 10 maart 2023

Bedrijven en het bedrijfsleven veranderen in een steeds hoger tempo door maatschappelijke en technische eisen. Zo worden producten complexer en vereist het ontwerpen en maken ervan samenwerking tussen verschillende disciplines. Dit stelt ondernemers voor keuzes op het gebied van strategie, investeringen en personeelsbeleid. Bouwend Nederland nodigde andere brancheorganisaties uit om ideeën uit te wisselen. Doel is om te komen tot projectoverstijgende verbeteringen voor de brede bouwsector.

Brainport Industries Campus is een unieke locatie in Eindhoven, waar meer dan 50 bedrijven in de hightech maakindustrie en drie onderwijsinstellingen zijn gevestigd. Het is een plek waar bedrijven leren van elkaar en direct samenwerken met de nieuwe generatie technisch opgeleiden. Behalve kennis en ervaring worden hier ook faciliteiten gedeeld om te produceren en te innoveren. Managing director John Blankendaal van Brainport Industries Campus houdt er een gloedvol verhaal over. Hoe de maakindustrie al twintig jaar geleden besloot om de krachten te bundelen en zo strategisch partner te worden van opdrachtgevers als ASML en Philips. Samen innoveren in plaats van elkaar beconcurreren.

Strategisch samenwerken

De bouwsector is niet helemaal vergelijkbaar met de maakindustrie. Het werk in de bouw is veelal projectmatig van aard, waar de maakindustrie procesmatig is ingericht. Maar de uitdagingen zijn vergelijkbaar: industrialisatie en circulariteit, het tekort aan vakmensen. Deze vraagstukken dagen de sector uit om te innoveren. Zo zijn er inmiddels fabrieken waar de huizen van de lopende band rollen. Ook komen er goede initiatieven op gang rondom circulair bouwen. Daar liggen de grote kansen. Voor beide, industrialisatie en circulariteit, is het noodzakelijk dat je strategisch samenwerkt. Is het noodzakelijk dat je samen innoveert. En voor beide loopt de jongere generatie warm, stelt beleidsadviseur Arjan Walinga van Bouwend Nederland.

Wat maakt het werk leuker?

Maar wat wordt de invloed van prefabricage? Hoe ontwikkelt de techniek van robots of cobots zich, en wat zijn de gevolgen voor medewerkers in de bouw? Ties van Bruinessen van RoboHouse in Delft vertelde over hun nieuwe programma FRAIM, shaping the future of work. Veel automatiseringsprojecten beginnen vanuit de techniek. Bij FRAIM staan juist de medewerkers centraal. Welke techniek maakt hun werk leuker? Wat zouden zij willen automatiseren, en hoe dan? Zij weten immers als geen ander welke handelingen er moeten gebeuren. Nu komt het nog voor dat robots stilstaan omdat medewerkers ze niet gebruiken. Of dat uitgerekend dát deel wordt geautomatiseerd, waar mensen voldoening uit halen.

Working lab voor de brede bouwsector

Bouwend Nederland staat aan het begin van een meerjarenprogramma Vernieuwing van de sector. Programmamanager Sander Wubbolts benadrukt dat we graag optrekken met andere disciplines en sectoren. Zo’n tien brancheorganisaties gaven hieraan gehoor. We hebben hen voorgesteld om samen projectoverstijgende innovatie in de brede bouwsector te ondersteunen en aan te jagen. Bijvoorbeeld met een working lab. Dat is een praktijkomgeving waarin bedrijven en kennisinstellingen samen ontwikkelen, testen en implementeren. RoboHouse biedt hiervoor de faciliteiten en heeft specifieke programma’s voor het MKB. Op deze manier kunnen ondernemers samen structurele verbeteringen oppakken. Verbeteringen die het werk slimmer en leuker maken en die van bouwbedrijven strategische partners maken.

De brancheorganisaties die erbij waren:

  • Aannemersfederatie Nederland
  • Bouwend Nederland
  • CBM, branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie
  • Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie
  • Koninklijke Metaalunie
  • Nederlandse Bouwkeramiek
  • Onderhoud NL
  • VMRG, vereniging van gevelbouwers
Sander Wubbolts
Regiomanager - Regio Noord
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.

Donderdag 6 juni 2024
Contactgroep Digitalisering leert verander-tips en tricks

Veranderingen doorvoeren in een bedrijf is lastig. Ook, of misschien wel vooral, als het om digitalisering gaat. Hoe je dat het beste aanpakt werd uitvoerig besproken tijdens de bijeenkomst van de contactgroep Digitalisering Regio Randstad Noord van maandag 3 juni bij Van der Valk Oostzaan.