KAM-infradag 2024 trekt meer dan honderd bezoekers
Dinsdag 19 november 2024
Op donderdag 14 november vond de jaarlijkse KAM infradag weer plaats in Harderwijk. Een dag vol met informatie over actuele KAM wet- en regelgeving en hoe je daar in de praktijk mee kan omgaan. De dag trekt elk jaar meer bezoekers, deze keer waren er maar liefst ruim honderd KAM’ers en veiligheidskundigen bij. De presentaties zijn beschikbaar via onze website.
Ook dit jaar stonden er weer mooie en belangrijke thema’s op het programma. Zo vertelde Volandis over de Schadelijke Stoffen Assistent. Met deze kosteloze tool kun je op een eenvoudige manier voldoen aan de registratie-eisen van gevaarlijke stoffen, zoals vereist door de Arbowet. Orly Polak van Hub Creations inspireerde de aanwezigen met praktische tips om te bouwen aan een veiligheidscultuur. De woorden sociale normen, handelingsperspectief en bekrachtiging speelden een belangrijke rol in haar verhaal. Daarbij werd ook het werkboek Samen klimmen op de veiligheidsladder uitgedeeld.
Twee workshops naar keuze
Naast de plenaire lezingen konden deelnemers twee workshops kiezen. Beleidsadviseur Abdessamad Srour gaf inzicht in de CSRD en wat deze nieuwe Europese regelgeving betekent voor het mkb. Beleidsadviseur Martijn Verwoerd ging dit jaar dieper in op de Omgevingswet, met extra aandacht voor omgevingsveiligheid. Eerder organiseerden we hierover ook een webinar. De derde workshop werd verzorgd door Harry Spies van Aboma. Hij vertelde over het voorbereiden en organiseren van effectieve interne audits.
De dag eindigde ludiek met een presentatie door Safety Safari. Zij lieten met een grap zien hoeveel taken en petten een KAM’er wel niet heeft.
Meer informatie en presentaties
Wil je de presentaties nog eens rustig bekijken? Ga dan naar onze speciale themapagina.
En sta je nog niet op de mailinglijst, stuur dan graag een berichtje naar Graciëlla Plomp via g.plomp@bouwendnederland.nl
Met dank aan
Met dank aan de stuurgroep KAM-infradag: Artan Berisha van BAM, Annemarie Carlucci van Ploegam, Frank Faber van Van Gelder, Tineke Kleijn van Voskuilen en Jeroen de Ruiter van Dura Vermeer.
Gerelateerd nieuws
Helaas gebeuren er bijna dagelijks ongevallen waarbij mensen gewond raken of – in het ergste geval - overlijden. Ook in de bouw. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet moet je ernstige arbeidsongevallen direct melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als je meldt, kunnen we als sector leren van wat er is gebeurd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft tijdens het onderzoek naar de ingestorte hellingbanen in de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een tussentijdse waarschuwing af. Deze waarschuwing is bedoeld om andere gebouweigenaren en bouwbedrijven ervan te laten leren.
CROW heeft enkele belangrijke aanvullingen en correcties toegevoegd aan het portfolio van Werk in Uitvoering. De documenten bieden praktische adviezen en maatregelen om de veiligheid van zowel wegwerkers als weggebruikers te waarborgen.