Kabinetsplannen: grote ambities, onvoldoende oog voor uitvoering
Dinsdag 17 september 2024
Bouwend Nederland is positief over de grote ambities van dit kabinet op het gebied van bouw en infra. In de troonrede werd terecht gewezen op 'de beleidswerkelijkheid van de tekentafel' die vaak niet aansluit op de dagelijkse praktijk. Dat herkennen we. Daarom valt het op dat deze kabinetsplannen juist op dat punt tekortschieten. We zien te weinig aandacht voor de concrete uitvoering. Woorden en procesafspraken zijn er genoeg, maar om de problemen op te lossen zijn praktische maatregelen nodig die morgen al effect hebben.
We hebben gemengde gevoelens bij de gepresenteerde plannen. We zijn enerzijds verheugd te lezen dat minister Keijzer belemmeringen voor woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Anderzijds is het maar de vraag of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden. "Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden. Daar ligt een cruciale rol voor provincies en gemeenten", aldus voorzitter Arno Visser. "Rijk, provincies en gemeenten moeten concrete afspraken maken over nieuwe bouwlocaties voor de korte en lange termijn. Als we deelnemen aan een Woontop, dan moet het wel daarover gaan. Er wordt al jaren gepraat, aan allerlei verschillende tafels en toch stokt het in de uitvoering."
Stikstof in blessuretijd
De politiek spreekt al jaren over het stikstofprobleem en het is zorgwekkend dat er nog steeds geen oplossing ligt. Alle geitenpaadjes zijn inmiddels bewandeld en het NPLG ligt in de prullenbak. Met als gevolg dat er na al die jaren nog steeds geen structurele, juridisch houdbare oplossing in zicht is. "Het stikstofprobleem raakt ons allemaal. Alleen vermindering van uitstoot biedt boeren toekomst en geeft ruimte om natuur te versterken, woningen te bouwen en de benodigde wegen aan te leggen", aldus Visser. "Minister Wiersma rekt tijd terwijl ze in blessuretijd op achterstand staat. Daar win je de wedstrijd niet mee."
Onvoldoende geld voor grootste onderhoudsbeurt infra
We vinden het positief dat het kabinet aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit' en daarmee de problematiek erkent. We zien in de plannen onvoldoende geld om dat ook uit te kunnen voeren. De aanleg van zeventien grote infrastructuurprojecten blijft in de pauzestand. Terwijl nieuwe infrastructuur broodnodig is voor de ontwikkeling van grootschalige woningbouw en de toenemende mobiliteit. "Het is een belangrijke stap dat dit kabinet nu de problematiek erkent en aan de slag wil met 'de grootste instandhoudingsopgave ooit'."
"De problemen worden steeds nijpender, de benodigde middelen voor vervanging en onderhoud blijven echter achter", aldus Visser. "Ook na Prinsjesdag is Bouwend Nederland benieuwd hoe dit kabinet, gemeenten en provincies de plannen voor deze enorme onderhoudsbeurt willen bekostigen. De aanleg van nieuwe infrastructuur blijft nodig om grote nieuwe woonwijken bereikbaar te maken. Dat gaat simpelweg niet zonder geld en stikstofruimte."
Gerelateerd nieuws
We willen in Nederland 100.000 woningen per jaar bouwen én goed zorgen voor de wereld, maar de rechterlijke uitspraak van de Raad van State, die intern salderen voortaan nagenoeg onmogelijk maakt, kan die ambities onder druk zetten. In deze aflevering van de BouwZeker Podcast gaat Puck Sanders, onze belangenbehartiger, dieper in op de ontwikkelingen rondom stikstof en de oplossingen om uit de huidige impasse te komen.
"Twee jaar geleden besloten wij ons intern te laten bijscholen op het gebied van duurzaam bouwen en circulair ondernemen", vertelt Tjeu Clerkx, directeur van Bloem Infra uit het Midden-Limburgse Panheel. Het mkb-bedrijf is voortvarend bezig met deze thema's en merkt ook steeds vaker een vraag van opdrachtgevers om advies op dit gebied. "Vooral voor klimaatadaptieve maatregelen, zoals de aanleg van blauwe aders en infiltratievoorzieningen voor de afvoer van hemelwater, wordt in toenemende mate naar onze inzichten gevraagd." Hoe pakken ze dat aan?
"Wij zijn een beetje een vreemde eend in de bijt in de Klankbordgroep Leden Infra Klein", vertelt Taco Bresser, van het gelijknamige bedrijf uit 's Gravendeel. Bresser biedt innovatieve oplossingen voor het (her)funderen, aardbevingsbestendig maken, vijzelen en verplaatsen van (monumentale) objecten. Hoe doen ze dat en hoe kijkt Taco naar circulariteit en modulair bouwen?