1. Home
  2. Nieuws
  3. Juridische architectonische en technische aspecten specificeren met stabu

Juridische, architectonische en technische aspecten specificeren met STABU

Donderdag 26 september 2024

Op de hoek van het Schouwburgplein in Rotterdam bevindt zich het kantoor van ingenieursbureau Multical. Circa dertig collega’s werken hier aan projecten voor gemeenten, architecten, onderwijsinstanties, gezondheidszorg, vastgoedbeheerders, woningcorporaties en ontwikkelende aannemers. Eén van de specialiteiten is het vervaardigen van STABU-bestekboeken, vertelt directeur projecten René van Wijk. “Met STABU weet je zeker dat alle juridische, architectonische en technische aspecten van een bouwwerk tot in detail goed gespecificeerd kunnen worden.”

Meerwerk en herstelwerkzaamheden voorkomen

"Opdrachtgevers denken soms dat een STABU bestekboek maken veel tijd en geld kost," zegt Van Wijk. "Als ze dan een keer zonder bestekboek werken, zien we ze daarna vaak weer terug. Dan blijken bij een bouwproject de kimbandjes vergeten te zijn en hebben honderd nieuw opgeleverde woningen last van lekkende badkamers. Dat kost een hoop tijd en geld voor herstelwerkzaamheden die je met een goed STABU bestekboek had kunnen voorkomen."

STABU in de praktijk

Van Wijk: "In feite is het een eenvoudige systematiek om mee te werken, alleen vereist het de nodige bouwkundige kennis. Je moet bijvoorbeeld weten wat een weldorpel is en dat dit geen deurneus is. Er ontstaat ook regelmatig spraakverwarring omdat mensen iets een 'raam' noemen, terwijl ze het kozijn of het vaste glas bedoelen. De aannemer moet natuurlijk wel precies weten wat hij moet maken. Vakjargon is ook vakkennis. Met STABU kan je ook het juridische en administratieve deel op eenduidige wijze specificeren. Zo voorkom je miscommunicatie en verloopt de samenwerking met alle betrokken partijen soepeler."

Hoge kwaliteit BIM

Bij het project De Caai in Eindhoven, waar vijf woontorens en een parkeergarage worden gebouwd, is Multical door GROOSMAN architecten gevraagd de bijbehorende STABU-bestekken te maken. "Wij stellen een hoge standaard aan de kwaliteit van onze BIM-modellen," zegt Eric Rijper, partner en projectcoördinator bij GROOSMAN. "Dat is belangrijk omdat we nauw samenwerken met constructeurs, installatie-, brand- en bouwfysica adviseurs en bouwers die ook onze modellen gebruiken. Als onze modellen realistisch zijn, ontstaan er weinig fouten en verloopt het hele bouwproces efficiënter. STABU bestekken spelen een belangrijke rol bij de juiste uitwerking van onze ontwerpen."

De Caai, Eindhoven

Jan van der Sommen (links op foto met uitvoerder Rens van den Akker) is als projectleider van Huybregts Relou (onderdeel van VB Groep), betrokken bij het De Caai project. "Van GROOSMAN hebben we bestekstukken, tekeningen en de volgens STABU opgezette technische omschrijving ontvangen," zegt Van der Sommen. "Samen met GROOSMAN hebben we van het technisch ontwerp een uitvoeringsgereed ontwerp gemaakt. GROOSMAN geeft in hun model bijvoorbeeld de specificaties voor de geluids- of brandwerendheid van elementen aan. Die informatie delen wij met onze partners, zodat zij precies weten aan welke specificaties hun levering moet voldoen."

3D op de bouwplaats

"Het model van GROOSMAN vormt samen met het model van de constructeurs het prestatie model," licht Van der Sommen toe. "Dit vullen wij aan met de productiemodellen die we ontvangen van onze partners, zowel onderaannemers of leveranciers van materialen. Gelukkig werken bijna al onze partners tegenwoordig met IFC modellen. Die kunnen we goed opnemen in ons model en met een clashprogramma controleren. Ik verwacht dat in de toekomst ook op de bouwplaats meer vanuit 3D gewerkt gaat worden. Dat zou mooi zijn, want bij het omzetten van 3D naar 2D gaat soms wat informatie verloren." 

Informatie makkelijk vinden

Van der Sommen: "Als aannemer werken we samen met verschillende partijen in de markt. Door bij de ontwikkeling van een project al vroeg in het proces betrokken te zijn, is het mogelijk meteen de juiste informatie van deze partijen op te nemen in het BIM model of STABU bestek. Een voordeel om hierbij te werken met een STABU bestek is de herkenbaarheid in de markt. Iedereen weet in welk hoofdstuk welke informatie te vinden is, dat scheelt een hoop zoekwerk!"

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 26 september 2024
Bouwend Nederland ontvangt ElaadNL Outlook Bouw

Op woensdag 25 september overhandigde Onoph Caron, directeur van ElaadNL, de Outlook Zero Emissie Bouw aan Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland. Dit rapport biedt een belangrijk inzicht in de verwachte elektrificatie van al het bouwmaterieel. De onderzoekers van ElaadNL verwachten een sterke groei. In het rapport wordt ook de ‘Ladder van laden voor elektrisch bouwen’ geïntroduceerd. Hierin staan verschillende laadoplossingen gerangschikt op wenselijkheid vanuit het maatschappelijke belang.

Donderdag 26 september 2024
Uitnodiging Robots in Business

Tijdens het jaarlijkse event Robots in Business neemt RoboHouse je mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en krijg je praktische handvatten om te beginnen met innovaties binnen jouw bedrijf. Bouwend Nederland verzorgt een van de break-out sessies.

Donderdag 26 september 2024
Cyberrisico’s verzekeren?

De BNL verzekeringen zijn altijd volop in ontwikkeling door een coöperatieve samenwerking tussen In-Staet en Howden in samenspraak met de Bouwend Nederland Verzekeringscommissie.