Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Jaarbeeld ransomware 2023

Jaarbeeld Ransomware 2023

Dinsdag 23 april 2024

In het recent gepubliceerde Jaarbeeld Ransomware 2023 komt een zorgwekkende trend naar voren. Maar liefst 58% van de organisaties die het slachtoffer werden van ransomware, had geen goede back-up procedures.

Beveiligingslekken en onrechtmatige logins 

De methoden waarmee aanvallers toegang verkregen tot de systemen variëren, maar misbruik van beveiligingslekken (30%) en onrechtmatige logins (28%) voeren de boventoon. Dit laatste omvat aanvallen zoals phishing, waarbij aanvallers inloggegevens weten te bemachtigen, of situaties waarin wachtwoorden worden gekraakt. Dit kun je voorkomen door maatregelen als het regelmatig uitvoeren van software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden en de implementatie van multifactor-authenticatie (MFA).

Betaal geen losgeld

In Nederland betaalde ‘slechts’ 18% van de getroffen organisaties losgeld aan de cybercriminelen, een percentage dat aanzienlijk lager ligt dan het wereldwijde gemiddelde van 46%. Niet betalen is ook het advies van de Nederlandse overheid. Betaling biedt immers geen garantie op het herstel van gegevens en het risico op herhaalde afpersing neemt toe.

Gebrek cyberweerbaarheid zzp’ers en kleine mkb-bedrijven

Een ander aspect dat het Jaarbeeld Ransomware 2023 belicht, is het gebrek aan cyberweerbaarheid bij zzp’ers en kleine mkb-bedrijven. Een aanzienlijk deel van deze groep heeft geen back-up procedures, wat hun kwetsbaarheid voor ransomware-aanvallen verhoogt. 

Cruciaal inkijkje in risico’s en uitdagingen van ransomware

Het jaarbeeld, uitgebracht door Project Melissa – een samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie, de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland – biedt een cruciale inkijk in de risico’s en uitdagingen van ransomware. Het rapport benadrukt het belang van preventie, voorbereiding en het vermogen om snel te reageren op incidenten, als sleutelfactoren voor bedrijven om zich te wapenen tegen deze groeiende dreiging.

Meer lezen? Ga dan naar de website van het Digital Trust Center.

Dennis Mollet
beleidsadviseur digitalisering
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Maandag 8 juli 2024
'Samen bouwen aan digitale vooruitgang'

Het aanbod van ons om deel te nemen aan een onderzoek naar de invloed van BIM op functies in de bouw, kwam voor Maas-Jacobs op het juiste moment. Vanaf volgend jaar gaan ze de ontwerpfase van alle projecten in 3D uitvoeren. Wat betekent dat voor de taken van medewerkers, en hoe ervaren zij deze taken? Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op, vertelt BIM-manager Patrick van Dongen.

Vrijdag 28 juni 2024
Slimmer samenwerken met het digitaal bouwwerkdossier

Vorige week is het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) gelanceerd. Het DSGO kent negen belangrijke bouwstenen, waaronder standaarden, uitwisselingsprotocollen en zaken als identificatie en autorisatie. Joppe Duindam, manager brancheontwikkeling en verenigingszaken: “Beter digitaal samenwerken is cruciaal om een groot aantal maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Het recent door Ketenstandaard gepubliceerde whitepaper over het digitaal bouwwerkdossier beschrijft hoe deze digitale samenwerking goed kan werken voor onze sector.”

Maandag 17 juni 2024
Lancering Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) is klaar voor gebruik: op 18 juni wordt versie 1.0 van het afsprakenstelsel gelanceerd en officieel overgedragen aan de markt. Met DSGO is een veilige, betrouwbare en gecontroleerde toegang tot digitale informatie vanuit de hele keten in de ontwerp-, bouw- en technieksector een flinke stap dichterbij.