Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Harbers tekent intentieverklaring verkeersveiligheid zware elektrische bussen

Maandag 1 juli 2024

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat heeft samen met ons en andere brancheorganisaties een intentieverklaring om verkeersveiligheid te waarborgen ondertekend. Hierin staan afspraken om de veilige inzet van elektrische bussen tussen de 3.500 en 4.250 kg die met rijbewijs B bestuurd mogen worden te verbeteren.

Om de gedoogregeling voor de vrijstelling van rijbewijs C op deze zware elektrische bussen te mogen verlengen is deze intentieverklaring noodzakelijk.

Gedoogbeleid wordt verlengd

Het gedoogbeleid zou namelijk eerst eindigen op 1 juli 2024, maar kan door de gemaakte afspraken worden verlengd. Het doortrekken van de gedoogregeling vormde het uitgangspunt in de intensieve lobby van de betrokken partijen. Het geeft ondernemers bij de overstap naar elektrische bussen de mogelijkheid om zonder extra financiële lasten de transitie naar elektrisch rijden te maken.

Eind van het jaar convenant van kracht

De intentieverklaring is de opmaat naar een convenant waarin opleidingsmodules voor het besturen van deze elektrische bussen worden opgenomen en bestuurders worden gestimuleerd deze opleiding te volgen. Als de opleidingsmodules, die zowel theorie als praktijk onderdelen bevatten, succesvol zijn afgerond, mogen bestuurders gebruik blijven maken van de vrijstelling van het C-rijbewijs. Het convenant zal uiterlijk 31 december 2024 in werking moeten treden.

Lees hier de intentieverklaring.

Mathijs Rooling
Belangenbehartiger infrastructuur
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Donderdag 27 juni 2024
Podcast 'Verhalen in Veiligheid' vertelt belang van veilig werken

Hoe maken we de bouw veiliger? Welke kansen en uitdagingen liggen er om ketensamenwerking te versterken? In de podcast 'Verhalen in Veiligheid' geeft Geert van der Linde, HSE-directeur bij Ballast Nedam, antwoord op deze vragen.

Woensdag 26 juni 2024
Eigenaarschap bij arbeidsongevallen

Anderhalf jaar geleden introduceerde de Nederlandse Arbeidsinspectie een nieuwe ongevalsonderzoekmethode. Werkgevers krijgen de mogelijkheid zelf onderzoek te doen naar arbeidsongevallen, inclusief het opstellen van een verbeterplan om de veiligheid in het bedrijf te verbeteren. Deze aanpak blijkt inmiddels zeer effectief. Rob Paumen, hoofd Arbeidsomstandigheden, en projectmanager Roy Huys van de Nederlandse Arbeidsinspectie delen hun inzichten.

Maandag 17 juni 2024
Terugkijken: webinar over werkgebonden personenmobiliteit informeert leden

Senior Adviseur Duurzame Mobiliteit, Maarten van Leeuwen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), heeft tijdens een interactief webinar tekst en uitleg gegeven over de nieuwe regeling 'Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)'.