Haalbaarheidsonderzoek IT-blauwdruk bouwcombinaties positief
Dinsdag 21 mei 2024
Bouwbedrijven die vaak samenwerken in bouwcombinaties hebben behoefte aan een generieke, voorspelbare aanpak voor de inrichting van de ICT-omgeving. Zij hebben hiervoor contact gezocht met Bouwend Nederland. Zo kan de blauwdruk sectorbreed worden ontwikkeld. Het haalbaarheidsonderzoek is nu afgerond. Kenan Tupkovic van BAM en Martin Mouton van TBI vertellen er meer over, ook namens Dura Vermeer, Heijmans, Van Oord en VolkerWessels.
De IT-experts van de grote bouwbedrijven kennen elkaar goed. Ze wisselen kennis en ervaringen uit en werken nauw samen als ‘hun’ bedrijven samenwerken, bijvoorbeeld in een bouwcombinatie. Een jaar of twee geleden ontstond de wens voor een standaard IT-omgeving voor bouwcombinaties in de Cloud, in eerste instantie voor Microsoft 365 applicaties. Manager IT-architectuur Martin Mouton van TBI SSC-ICT Diensten B.V.: "In de huidige situatie is er één penvoerder en moet elke partner accounts en licenties kopen. Dat betekent ook dat medewerkers meerdere inlognamen en wachtwoorden hebben om hun werk te kunnen uitvoeren." Solutions architect Kenan Tupkovic van BAM vult aan: "Bovendien is het met een standaard IT-inrichting veel eenvoudiger om data over te dragen aan de partij die het onderhoud gaat uitvoeren. Je hoeft dan alleen het contract over te dragen."
Wat is er mogelijk op één bouwcombinatie-account
Als eerste stap is de haalbaarheid van deze denkrichting onderzocht. Tupkovic: "In de basis gaat het erom hoeveel toegang je alle partijen kan bieden met één account." Mouton: "Het is mogelijk om een aantal standaard Microsoft-applicaties in een apart contract neer te zetten, denk aan SharePoint en Teams. Alleen e-mail blijkt nog een beperking te hebben. Ook kan je een aantal SAAS applicaties via single sign-on beschikbaar maken. Deze positieve uitkomst geeft vertrouwen om een standaard IT-inrichting verder uit te werken." Aandachtspunten zijn er natuurlijk ook, vertellen beiden. "In onze organisaties draaien oudere applicaties die je niet zo eenvoudig in een moderne Cloud-omgeving kan onderbrengen. Om hoeveel applicaties het precies gaat en welke oplossingsrichtingen er zijn, gaan we in een volgende fase verkennen."
Minimale veiligheidseisen voor gebruikers
Waar de initiatiefnemers ook al over nadenken, zijn de randvoorwaarden waar gebruikers van de standaard IT-inrichting straks aan moeten voldoen. "Technisch gezien heb je een moderne Cloud-omgeving nodig waar je werkplekken en ID’s beheert. Een minimale licentie Microsoft Entra ID P1", licht Tupkovic toe. Daarnaast bestaat het idee om gebruikers te laten voldoen aan bepaalde digitale veiligheidseisen. Deze eisen worden de komende weken verder uitgewerkt. Andere partijen zijn overigens van harte welkom om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van deze IT-standaard voor bouwcombinaties. Alle inbreng wordt straks gefinaliseerd, waarna er een roadmap voor de realisatie wordt opgesteld. De laatste fase is het organiseren van het beheer en onderhoud van de IT-architectuur voor bouwcombinaties. DigiGO is inmiddels ook betrokken is om de afspraken uit het Digitale Stelsel Gebouwde Omgeving daar waar nodig toe te passen.
Meer informatie?
Neem dan contact op met beleidsadviseur Dennis Mollet van Bouwend Nederland.
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?