1. Home
  2. Nieuws
  3. Europese raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit

Europese Raad komt bouw en infra tegemoet bij waterkwaliteit

Donderdag 4 juli 2024

De Europese Raad heeft unaniem besloten om de tekst van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te wijzigen. Deze wijziging staat tijdelijke verslechtering van de waterkwaliteit toe onder bepaalde voorwaarden, zoals die kan optreden bij bouw- en infraprojecten. Nederland had eerder een zogenaamd non-paper ingediend bij de Raad om dit onderwerp aan te kaarten.

Bij werkzaamheden in of nabij water, of bij het bemalen van bouwputten, kan de waterkwaliteit tijdelijk verslechteren. Uit een onderzoek door Witteveen+Bos, in opdracht van ons, bleek dat dit problemen met vergunningverlening kan veroorzaken. Daarom zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waterschappen en andere relevante partijen. Daarnaast zijn er verdiepende sessies gehouden om de potentiële impact van de KRW beter in kaart te brengen.

Voorstel tot wijziging

De Europese Raad heeft nu een voorstel gedaan om de KRW te wijzigen, waardoor tijdelijke verslechtering door bijvoorbeeld bemalen of baggerwerkzaamheden onder voorwaarden wordt toegestaan. Dit kan in sommige gevallen leiden tot meer onderzoeksverplichtingen, maar voorkomt mogelijk grote problemen bij de vergunningverlening. We volgen dit proces met grote interesse en blijven hierover in gesprek, zowel in Europa als nationaal.

Een aanpassing van de KRW betekent niet dat het dossier voor ons is afgesloten. Het behalen van de KRW-doelen blijft belangrijk om problemen te voorkomen. Daarnaast draagt dit bij aan het halen van andere doelen, zoals die uit de Habitatrichtlijn. We blijven ons hier de komende jaren voor inzetten.

Martijn Verwoerd
beleidsadviseur publiekrecht
E-mailadres

Gerelateerd nieuws

Woensdag 28 augustus 2024
Wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022

Op 21 augustus 2024 is een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit 2022 in de Staatscourant geplaatst. De wijziging bestaat uit het herstellen van een aantal verkeerde verwijzingen. Ook bevat deze een actualisatie van verwijzingen naar normdocumenten in bijlage C van de regeling. De wijziging treedt in werking op 1 oktober 2024. Periodiek vinden wijzigingen plaats in de Rbk 2022, zoals met deze wijzigingsregeling.

Dinsdag 13 augustus 2024
'Als uitvoerder moet je natuurlijk álles weten en kunnen'

Het akkerbouwbedrijf of de infra? Een jaar of twee geleden twijfelde Luca van der Vegt nog welke richting hij zou opgaan. Inmiddels heeft hij het eerste jaar van de versnelde opleiding Allround Vakman GWW afgerond en weet hij dat hij bij de infra op zijn plek is. "Je doet elke dag iets anders en je hebt goede doorgroeimogelijkheden." Zo hoopt hij over drie jaar het diploma Uitvoerder Bouw/infra op zak te hebben.

Vrijdag 12 juli 2024
Convenant: op naar duurzamer asfalt in het Noorden

Overheden, brancheorganisaties en marktpartijen in de drie noordelijke provincies zetten samen in op duurzamer asfalt. Daarvoor hebben ze de afgelopen weken hun handtekening gezet onder een convenant. De ondertekenaars streven naar minder soorten asfalt, een duurzamere samenstelling en productie op een lagere temperatuur. Daarnaast zetten ze in op hergebruik van asfalt en verduurzaming van de vier asfaltcentrales.