1. Home
  2. Nieuws
  3. Eib doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid

EIB doet onderzoek naar duurzame inzetbaarheid

Vrijdag 13 september 2024

Hoe kunnen we onze vakmensen gezond laten doorwerken tot de pensioengerechtigde leeftijd? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) gaat daar onderzoek naar doen. Het EIB wil onder meer inzicht krijgen in het verloop van uitval, wat hiervan de oorzaken zijn en het voorkomen van uitval.

Het onderzoek wordt door het EIB uitgevoerd in samenspraak met Volandis en op verzoek van de cao-partijen Bouw & Infra. Nog niet eerder werd er in onze sector op deze manier onderzoek gedaan naar dit onderwerp. 

Onderzoek via enquête

Het EIB zal in de enquête onder meer vragen naar de inhoud van het werk, gezondheid en hoe men het werk ervaart. Daarnaast staan er vragen in over advies, coaching en andere ondersteuning die beschikbaar is om werkplezier en gezondheid op peil te houden of te verbeteren. 

Resultaten

Er zal jaarlijks worden gerapporteerd over de resultaten van het onderzoek.

Bouwend Nederland Advies

Gerelateerd nieuws

Maandag 27 mei 2024
Kinderen enthousiast maken voor de bouw en infra?

Dat kan vanaf nu met ‘De bouw maakt het op school’! Bouwend Nederland ontwikkelde met doelgroepexperts, kinderen en leden een set aan materialen waarmee bouw- en infrabedrijven op een leuke en gemakkelijke manier aan kinderen op de basisschool kunnen vertellen over hun mooie werk. Bouw- en infrabedrijven krijgen vaak de vraag om iets over hun werk te komen vertellen op een basisschool. Of zij zijn aan het werk aan (of vlakbij) een school en willen zelf laten zien wat er allemaal bij de bouw en infra komt kijken. Vanaf nu kan dat met het materiaal van ‘De bouw maakt het op school’.

Zondag 7 april 2024
Girls' Day: duizenden meiden bezoeken bedrijven in de techniek

Aanstaande donderdag 11 april is het Girls' Day en dan gaan ruim 8300 meiden tussen de tien en vijftien jaar op bezoek bij meer dan 230 bedrijven in bèta, techniek en IT verdeeld over ruim 250 locaties in Nederland. De meiden maken zo laagdrempelig kennis met techniek en IT, met de bedrijven, ze ontmoeten vrouwelijke medewerkers en leren wat bedrijven in deze sectoren allemaal te bieden hebben. Meiden komen op hun pad naar een baan in bouw, infra, techniek of IT allerlei hordes tegen. Daarom kiezen zij nog steeds veel minder vaak dan jongens voor doorleren of werken in die sectoren. Dat is jammer, want het zijn kansrijke sectoren met veel baanzekerheid en beroepsmogelijkheden. Bovendien kunnen bedrijven in deze sectoren alle talent gebruiken dat er is.

Maandag 18 maart 2024
351,6 miljoen voor structureel techniekonderwijs voor alle kinderen

Het programma Techkwadraat (ingediend als NGF-voorstel “Investeren in het talent van de toekomst”), met als doel om technologieonderwijs voor elk kind toegankelijk te maken, kan van start. Het kabinet heeft op advies van de Nationaal Groeifonds commissie besloten om deels voorwaardelijk 351,6 miljoen euro aan dit voorstel toe te kennen. Regionale en landelijke partners kunnen met deze impuls overal in Nederland leerrijke omgevingen creëren waar kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen, zowel op school als daarbuiten. Of het gaat om techniek, technologie, ICT, (natuur)wetenschappen en praktijkvaardigheden: we willen zorgen voor een brede oriëntatie in al deze richtingen. Kinderen en jongeren komt tot hun 16e jaar structureel in aanraking met techniek én dus bouw en infra.