Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou
Maandag 30 september 2024
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe Europese richtlijn die bedrijven verplicht om een duurzaamheidsrapportage uit te brengen. De CSRD is verplicht voor grote bedrijven, maar ook kleinere bedrijven krijgen er nu al mee te maken. Om een CSRD rapportage te kunnen aanleveren, is het belangrijk op tijd te beginnen met de voorbereiding. Wij helpen je natuurlijk daarbij.
Deze richtlijn vloeit voort uit de Europese Green Deal en heeft als doel om bedrijven en organisaties transparanter te maken over hun niet-financiële prestaties. Het verplicht bedrijven om te rapporteren over milieu (Environment), mens (Social) en bestuurlijke (Governance) onderwerpen. Deze duurzaamheidsinformatie kan vervolgens door aandeelhouders, investeerders en andere stakeholders worden gebruikt bij het kiezen van investeringsmogelijkheden en zakenrelaties. Bovendien geeft het de organisatie meer inzicht in en bewustzijn van de impact op mens en milieu en vice versa.
Voor wie is de CSRD?
De CSRD wordt gefaseerd ingevoerd. De grote beursgenoteerde bedrijven moeten het eerste rapport vanaf 2025 over boekjaar 2024 opleveren. Grote niet-beursgenoteerde bedrijven in 2026 over boekjaar 2025. Een bedrijf is groot als het in twee achtereenvolgende jaren voldoet aan minimaal twee van de drie criteria: meer dan 250 medewerkers, meer dan €50 miljoen omzet per jaar, meer dan €25 miljoen op de balans. Bedrijven moeten deze duurzaamheidsrapportage laten toetsen door een accountant. Hoewel je als mkb-er voorlopig geen duurzaamheidsrapportage hoeft te maken, kun je wel vragen verwachten van klanten of andere partijen die hun keten vragen om duurzaamheidsinformatie te leveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan CO2-uitstoot of arbeidsomstandigheden in de keten.
Tip: begin op tijd
Om een CSRD-rapportage te kunnen aanleveren, is het belangrijk op tijd te beginnen met de voorbereiding. Daarnaast is het van belang dat iedereen in de organisatie, vooral de mensen die data gaan verzamelen, goed op de hoogte zijn van het doel, de inhoud en het proces rondom de CSRD. Wij helpen je hierbij met onder andere actuele informatie, stappenplan, downloads met uitleg, webinars, training en individueel advies met ledenvoordeel. Welke dienstverlening we jou bieden, bekijk je in deze afbeelding.
Wil je verder lezen hierover?
We hebben een speciale kennispagina opgesteld die je via deze link kan bereiken. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet hebt kunnen vinden? Stuur ons dan een e-mail.
Gerelateerd nieuws
Ingewikkelde kost kregen de financiële experts van Regio Oost voorgeschoteld tijdens de bijeenkomst van 5 maart. Gijsbert Bruijnes van accountantskantoor BDO nam de deelnemers mee in de wereld van ESG en CSRD: regelgeving rondom duurzaamheidsbeleid van ondernemingen.
De Europese Commissie verplicht in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) bedrijven te rapporteren over de milieu- en sociale impact van bedrijfsactiviteiten en deze informatie te laten toetsen door een externe accountant. In de Nederlandse bouw vallen de beursgenoteerde ondernemingen BAM en Heijmans onder deze wetgeving. Maar ook kleinere bouwers zullen er onherroepelijk mee te maken krijgen. Directeur duurzame ontwikkeling bij Heijmans en voorzitter van de beleidscommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland Robert Koolen zegt: "Voor veel bedrijven betekent dit dat zij snel aan de slag moeten om klaar te zijn en te voldoen aan deze verplichting."
In het kader van de klimaatdoelstelling en meer in het bijzonder de Europese “Green Deal” heeft de Europese Commissie veel bestaande regelgeving tegen het licht gehouden. Zo ook de bekende energieprestaties van gebouwenrichtlijn, de EPBD.