Circulaire Geveleconomie neemt initiatief tot een gelijk speelveld Product Category Rules voor Levenscyclusanalyses
Vrijdag 15 maart 2024
Maandag 11 maart zijn de VMRG, VKG, NBVT, Bouwend Nederland Vakgroep GLAS en VHS met de Nationale Milieu Database en Nibe het overleg aan gegaan over Product Category Rules (PCR).
Ten aanzien van uitgangspunten voor het opstellen van levenscyclusanalyses is er behoefte aan een gelijk speelveld. Dit, in het bijzonder rond kozijnen, ramen en deuren. Alle betrokken brancheorganisaties zijn van mening dat het volgen van de Europese PCR de juiste weg is.
Wel werd gesignaleerd dat op een aantal punten een nadere duiding van de Europese PCR nodig is. Het streven is dat met de herziening van de Europese PCR in de gewenste duidelijkheid wordt voorzien.
De brancheorganisaties hebben afgesproken, in de tussentijd, een nadere toelichting voor toepassing in de Nederlandse context te bieden. Dit, door een ‘Nederlandse aanvulling PCR’ in lijn met de Europese PCR op te stellen. De bedoeling is dat deze juli 2024 beschikbaar komt, of zoveel eerder als mogelijk. Daartoe wordt nu versneld actie ondernomen.
Het advies is, voor het opstellen van levenscyclusanalyses voor productkaarten in de Nationale Milieu database, de Europese PCR, in ieder geval qua maatvoering, te volgen.
Mocht u vragen hebben of inzichten willen delen, het verzoek hierover met uw brancheorganisatie contact op te nemen.
De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).
Begin 2024 heeft de gevelbranche met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Akkoord Circulaire Geveleconomie getekend. En zijn afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030.
Met een toekenning van een investering vanuit Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 zijn de middelen beschikbaar om met deze ambitie verder aan de slag te gaan.
circulairegeveleconomie.nl
Toekomstbestendige Leefomgeving
Gerelateerd nieuws
25 jaar geleden nam de glasbranche het initiatief om VRN op te richten. Hiermee waren wij de eerste producenten en leveranciers van een bouwmateriaal die formeel Producentenverantwoordelijkheid instelden. Dankzij de inzet van de inzamelpunten van vlakglas, is sinds de oprichting van VRN al meer dan 1.680.000 ton vlakglasafval ingezameld en gerecycled.
Bij de aanvraag van de ISDE subsidie is het van belang dat bij de inschrijving in de Kamer van Koophandel, de juiste SBI code is ingevuld. RVO controleert bij de aanvraag van de subsidie of het bedrijf wat de isolerende maatregel heeft aangebracht, zoals isolatieglas, in de sectie bouwnijverheid valt. Dit betreft de SBI codes die beginnen met 41, 42 of 43. Veel van onze leden hebben als hoofdactiviteit de groothandel in vlakglas en plaatsen daarnaast glas. De bijbehorende SBI code zit niet in deze categorie.
Tijdens de BouwBeurs 2025 presenteerde BNL Vakgroep Glas het Glasplein: dé plek waar de vlakglasbranche samenkwam om innovaties te promoten. Een belangrijk thema was het hergebruik van glas en hoe de branche hierin gezamenlijk optrekt. Hierover werd ook gesproken in het Bouwbeurs Nieuwscafé. Bekijk de video in dit bericht.