Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving getekend
Vrijdag 18 oktober 2024
Met het Bestuursakkoord Digitale Gebouwde Omgeving 2027 geven 39 partijen handen en voeten aan standaardisering en data delen in de Ontwerp-, Bouw-, en Technieksector. Dit akkoord is 16 oktober 2024 getekend tijdens de digiGO D-Day. Bouwend Nederland is een van de ondertekenaars. We zijn blij met de concrete implementatieprojecten, waarmee we digitale samenwerking in de bouw nu echt handen en voeten geven.
De ondertekenaars van het Bestuursakkoord verbinden zich aan de afspraak, om met elkaar – en uniform – data te gaan uitwisselen in belangrijke processen. Zoals het ontwerpen, vergunnen, bouwen en beheren van de gebouwde omgeving. In de periode 2025 tot en met 2027 voeren zij dit door met meer dan 20 beleidsmaatregelen en concrete digitaliseringsprojecten.
Zo wordt een grote stap gezet in digitale samenwerking, en kunnen we duurzamer, sneller en efficiënter bouwen. Het gebruik van éénduidige standaarden en veilig en betrouwbaar data delen via het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) staan bij de uitvoering van dit bestuursakkoord centraal.
Concrete maatregelen
Het Bestuursakkoord is bij ondertekening al direct vertaald naar 21 concrete beleidsmaatregelen en partijen die daarvoor aan de slag gaan. De 39 ondertekenaars gaan samen met marktpartijen aan de slag om de doelen te bereiken. Deze samenwerking wordt vastgelegd in digiDeals: implementatieprojecten met duidelijke stappen, rollen en financiering, die de invoering van beleidsmaatregelen tastbaar maken.
Ook jij kan hieraan bijdragen, ga voor meer informatie naar de website van digiGO.
Gedeelde ambitie
Het akkoord is ontstaan vanuit een gedeelde ambitie en gevoelde urgentie in het Bouwberaad, het belangrijkste informele overlegorgaan van de sector. Onder aansturing van voorzitter Doekle Terpstra en samen met digiGO - het platform voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving - hebben het akkoord en de bijbehorende maatregelen vorm gekregen.
Doorbraak in versnelling
Voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland: “In dit akkoord hebben we afgesproken bestaande standaarden meer in te zetten en in de hele bouwketen te gebruiken. Het zal ervoor zorgen dat alle partijen die samenwerken aan de gebouwde omgeving met elkaar in verbinding zijn en zo efficiënt samenwerken aan maatschappelijke opgaven.”
Videoverslag D-Day 2024
Gerelateerd nieuws
Op donderdag 17 april jongstleden stond de Digitaliseringsbijeenkomst voor de regio Oost op het programma. Voor dit ochtendevenement had de organisatie het Van der Valk Hotel De Cantharel in Apeldoorn gekozen. Twee keer per jaar wordt de Digitaliseringsbijeenkomst georganiseerd. Een in april en een in november”, begint Isa Klein Tuente, verenigingsmanager regio Oost. “Hierbij nodigen wij altijd onze leden uit die hebben aangegeven dat zij interesse in dergelijke bijeenkomsten hebben, vaak kiezen we er ook voor om alle leden uit de regio uit te nodigen omdat we denken dat het goed is dat onze leden weten dat wij deze bijeenkomsten faciliteren. Denk niet alleen aan IT’ers en marketeers, maar ook aan directeuren die benieuwd zijn naar de digitale ontwikkelingen binnen de bouw en infra. De insteek van deze bijeenkomsten is nooit in beton gegoten. Wanneer het op digitalisering aankomt, luisteren we goed naar de behoeften van onze leden.”
In de gebouwde omgeving groeit bij opdrachtgevers, aannemers, groothandels en andere ketenpartners de behoefte aan betrouwbare en gestandaardiseerde milieuproductdata. De komst van de CSRD en andere duurzaamheidsambities en -verplichtingen vraagt om meer samenwerking én betere data-uitwisseling tussen bouwers, leveranciers en aanbieders van milieudata.
Omgevingsmanagement krijgt een steeds grotere rol in de bouw. Werken in stedelijke gebieden vraagt om heldere communicatie, aandacht voor de omgeving en een slimme samenwerking tussen alle betrokken partijen. Maar hoe organiseer je dat goed?