Werken met zzp'ers vanaf 2025: dit moet je weten
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren of je wel op de juiste manier werkt met zzp'ers. Werk jij ook met zzp'ers? Wat betekent dit voor jouw organisatie? Er komt veel op je af, dat snappen we. Wij staan voor je klaar. Op deze pagina vind je meer informatie over werken met zzp'ers in de bouw en infra. We hebben diverse hulpmiddelen voor je, zoals een modelovereenkomst en een praatstuk, speciaal samengesteld voor onze sector.
Video: dit moet je weten over werken met zzp'ers
Ons standpunt
Flexibiliteit in onze conjunctuurgevoelige sector is en blijft noodzakelijk om op een gezonde manier te kunnen meebewegen in een steeds veranderend economisch landschap. Het werken met zelfstandige ondernemers (zzp'ers) is hierbij essentieel.
De echte zzp'er kenmerkt zich door vakkundigheid, gecombineerd met ondernemerschap en alle eigenschappen die daarbij horen. Bouwend Nederland pleit voor maximale helderheid en zekerheid vooraf voor het werken met zzp'ers, zowel voor de opdrachtgevers als voor de zzp'ers.
Hoe gaat de Belastingdienst controleren?
De controles gaan steekproefsgewijs plaatsvinden in alle sectoren waarbij de bouw en infra wel is aangemerkt als een belangrijke sector. Ook zal de Belastingdienst zich het eerste jaar richten op de groepen met de meeste risico's: evidente schijnzelfstandigen, constructies met arbeidsmigranten, lage betalingen en gedwongen zelfstandigheid.
Om boetes te voorkomen is het van belang dat bedrijven kunnen aantonen dat ze zelf actief aan de slag zijn met de juiste inzet van zzp'ers. Wij roepen onze leden dan ook op om in actie te komen!
Om na te gaan of sprake is van schijnzelfstandigheid, heeft de overheid een keuzehulp gemaakt om dit te controleren. Op basis van 10 vragen kan snel inzicht verkregen worden. Klik hier om gelijk aan de slag te gaan met de keuzehulp.
Het laatste nieuws
Modelovereenkomsten:
De goedgekeurde modelovereenkomsten blijven geldig, dit is opgenomen in een aangenomen motie. Eerder werd aangekondigd dat de Belastingdienst zou stoppen met de modelovereenkomsten, dit is dus niet zo. Belangrijk is wel dat bij het gebruik van een modelovereenkomst met name zal worden gekeken of ook daadwerkelijk volgens de modelovereenkomst wordt gewerkt (werkelijke situatie vs. de "papieren" situatie).
Afwegingskader handhaving:
Er zal voor 1 november 2024 een duidelijk afwegingskader voor handhaving gepubliceerd worden, ook dit is opgenomen in een aangenomen motie. Hiermee wordt ook voor bedrijven inzichtelijk gemaakt op welke wijze de Belastingdienst tewerk zal gaan
Persoonlijk ondernemerschap:
De betekenis van criteria die iets zeggen over het persoonlijk ondernemerschap van de zzp'er zijn beperkt, zou luidt een belangrijk advies aan de Hoge Raad. Voorbeelden van criteria zijn: het hebben van meerdere opdrachtgevers, het actief doen van acquisitie en het doen van bedrijfsinvesteringen. Dat een zzp'er dus 3 of meer opdrachtgevers heeft is slechts van minimaal belang.
Vraag stellen of een training volgen?
Leden met vragen kunnen terecht bij Bouwend Nederland Advies en de regionale adviseurs of de training zzp volgen via onze Academy.