Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Wetten en regels
  4. Wibon

Wibon

De Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Wibon) bevat regels ter voorkoming van graafschade.

Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken

Wil je meer weten over deze wet en de daarop berustende bepalingen?

Bibon en Ribon

Nadere regelgeving rondom de Wibon is uitgwerkt in het Besluit informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Bibon) en de Regeling informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (Ribon).

In het Bibon zijn nadere regels gesteld over gebieden waarbinnen netten en netwerken worden beheerd respectievelijk waarop de oriëntatieverzoeken betrekking hebben. Dit zijn beheer-j, oriëntatie- en graafpolygonen.

Met de Ribon is nader invulling gegeven aan de regels over informatie-uitwisseling van de gegevens over kabels en leidingen. In de Ribon is opgenomen dat de verstrekking van liggingsgegevens en beheerdersinformatie moet voldoen aan het Informatiemodel Kabels en Leidingen (IMKL) en het Berichtenmodel Kabels en Leidingen (BMKL).

 

Bekijk deze links voor meer informatie:

CROW500

De richtlijn CROW500, Schade voorkomen aan kabels en leidingen - Richtlijn voor zorgvuldig graven van initiatief- tot uitvoeringsfase, slaat een brug tussen de wetgeving en praktijk, door de invulling van het begrip zorgvuldigheid. Deze richtlijn is vanaf 1 januari 2017 van kracht.

Overzicht partijen

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is verantwoordelijk voor de Wibon. De minister van EZK heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) aangewezen om toe te zien op de naleving van de Wibon. Het Kadaster is belast met het beheer van het elektronisch informatiesysteem waarmee liggingsgegevens van kabels en leidingen worden uitgewisseld.

De vereniging KLO is een kennis- en samenwerkingsverband van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte dat actief is op het voorkomen van graafschade. De vereniging bestaat uit een bestuur, leden en toehoorders. De leden van het KLO bestaan uit vertegenwoordigers van brancheorganisaties en koepels van ondernemingen die betrokken zijn bij het werken in de grond. In het KLO is invulling gegeven aan het wettelijk begrip Zorgvuldig Graven door middel van het opstellen van de CROW 500 richtlijn.

Enkele begrippen

  • Opdrachtgever: degene die opdracht geeft tot het uitvoeren van een werk waarbij graafwerkzaamheden worden verricht.
  • Grondroerder: degene onder wiens verantwoordelijkheid of leiding graafwerkzaamheden worden verricht.
  • Netbeheerder: degene die als natuurlijk persoon handelde in de uitoefening van een beroep of een bedrijf dan wel als rechtspersoon een net beheert.

Samenwerkingen

Bouwend Nederland werkt samen met de onderstaande partijen.

KLO

Bouwend Nederland is deelnemer bij de vereniging Kabel en Leiding Overleg (KLO). Het KLO is een samenwerkingsverband voor graafschadepreventie waarin netbeheerders, grondroerders en beheerders van de ondergrond zijn vertegenwoordigd.

  • Binnen het KLO is Bouwend Nederland vertegenwoordigd in de sectie Grondroerders.
  • Sinds 2021 is een vertegenwoordiger vanuit Bouwend Nederland bestuurslid van de vereniging KLO vanuit de sectie Grondroerders.
  • Sinds 2021 is een vertegenwoordiger vanuit Bouwend Nederland trekker van de sectie Grondroerders.

Meer informatie: www.kabelenleidingoverleg.nl/

Kadaster

Bouwend Nederland is vertegenwoordigd in verschillende KLIC overlegorganen bij het Kadaster. Het Kadaster is de dienst die belast is met het beheer van het elektronisch informatiesysteem waarmee liggingsgegevens van kabels en leidingen worden uitgewisseld.

BAO (Bronhouders- en afnemersoverleg) Grondroerders en netbeheerders zijn samen met het Kadaster beheerder van de Landelijke Voorziening, verantwoordelijk voor afstemming op bestuurlijk niveau.
KGO (Klic Gebruikers Overleg) Overleg voor tactische en operationele zaken.
TCS (Technische Commissie Standaarden) Zorgt voor doorontwikkeling van de standaarden zoals IMKL, Visulaisatiemodel en BMKL vanuit de praktijk
Gebruikersraad Bestaat uit de belangrijkste klantgroepen van het Kadaster en adviseert over o.a. kwaliteit en dienstverlening. Ook de bronhouders en afnemers van KLIC zijn in deze raad vertegenwoordigd.

 

Bekijk de agenda van de KLIC overlegorganen

CROW

Bouwend Nederland is deelnemer in de CROW-werkgroep van de huidige CROW500.

COB

Het COB, Centrum Ondergronds Bouwen, is een netwerkorganisatie gericht op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik.

Binnen de Kennisarena kabels en leidingen, van stichting Mijn Aansluiting en het COB, worden praktische oplossingen en handvatten ontwikkeld voor prangende vraagstukken in de branche.

Het COB heeft een platform kabels en leidingen waar kennis en ervaring wordt uitgewisseld, samenwerkingsverbanden worden aangegaan en innovatieve oplossingen worden ontwikkeld voor opgaven.

De volgende projecten van het COB dragen bij aan het voorkomen van graafschades:

Praktische informatie

Wettelijke verplichtingen voor de grondroerder
Graafschade, wat moet je doen?
Aansprakelijk gesteld, wat nu?

GOconnectIT ledenvoordeel

Geoptimaliseerde technologie voor een efficiënt Klic-proces

  • Meer dan 50.000 gebruikers
  • Vraag Klic-meldingen gemakkelijk aan
  • Voorkom graafschade

Bekijk ook

Vakgroep ONG

De Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer (ONG) is de vakgroep van de grondboor- en bronbemalingsbranche alsmede de kabelleg- en buizenlegbranche.

Modellen voor graafschade

Praktische documenten en modellen bij graafschade.