- Home
- Kennis
- Europese unie
- Eu taxonomie
EU Taxonomie
Europa wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat kan alleen als overheden, investeerders en bedrijven meer investeren in duurzame economische activiteiten. Om dit te stimuleren ontwikkelde de Europese Unie de EU Taxonomie, deze beschrijft wat duurzame investeringen zijn. Alle bedrijven die onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vallen zijn verplicht om over de EU Taxonomie rapporteren.
EU Taxonomie verduidelijkt in elf stappen met praktische voorbeelden
Wat is de EU Taxonomie? Wat zijn de kansen die dit biedt voor de bouwsector? Antwoorden op deze en andere vragen publiceerden we met praktische voorbeelden in de flyer EU Taxonomie verduidelijkt in elf stappen. Ook als mkb'er kan je dus voordeel halen aan het in lijn brengen van de financiële administratie met de rapportageverplichtingen uit de EU Taxonomie.
EU Taxonomie in een notendop?
Veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over de EU Taxonomie publiceerden we met praktische voorbeelden in een speciale flyer. Bereid je voor op nieuwe eisen aan financiële verslaglegging.
Wat is de EU Taxonomie?
De EU Taxonomie stelt aan de hand van allerlei technische criteria vast of een 'economische activiteit', bijvoorbeeld de bouw van een nieuw gebouw, een groene investering is. Investeerders en bedrijven gebruiken dit classificatiesysteem om aan te geven welke activiteiten wel of niet duurzaam zijn. De beoordeling of iets wel of niet duurzaam is, gebeurt aan de hand van een beoordeling op de volgende doelen:
- Mitigatie van klimaatverandering
- Adaptatie aan klimaatverandering
- Duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen
- Transitie naar een circulaire economie
- Voorkomen van verontreiniging
- Bescherming en herstel van ecosystemen
Samengevat gelden voor de economische activiteiten de onderstaande eisen:
- De activiteit moet een Significante Bijdrage leveren aan tenminste één klimaatdoel.
- De activiteit mag geen ernstige (klimaat)schade veroorzaken aan de andere vijf klimaatdoelen.
- De activiteit moet voldoen aan zogenoemde 'Minimum Safeguards' oftewel minimale vereisten. Deze hebben onder andere betrekking op de bescherming van mensen- en arbeidsrechten.
Wanneer een economische activiteit op één van deze eisen tekortschiet, voldoet de volledige activiteit niet aan de EU Taxonomie en kan deze niet worden vastgelegd als 'duurzaam'.
Rapportageverplichting EU Taxonomie
De huidige EU Taxonomie verplichting geldt voor bedrijven onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) die aan beide onderstaande criteria voldoen:
- > 500 werknemers
- Bedrijf met openbaar belang: beursgenoteerde bedrijven, banken of verzekeraars
Deze bedrijven moeten in 2022 voor het eerst rapporteren over 2021.
In 2023 volgde de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) de NFRD op. Naast beursgenoteerde bedrijven vallen dan ook bedrijven onder de verplichting die aan twee van de drie onderstaande criteria voldoen:
- > 250 werknemers
- Balanstotaal > €25 miljoen
- Netto-omzet > €50 miljoen
EU Taxonomie in relatie tot financiering
De EU werkt aan Green Bonds (eleggingen met een positieve impact op het milieu) en aan andere subsidieregelingen. Voorwaarde om hier gebruik van te maken is dat de duurzaamheid van de investering gekwantificeerd wordt conform de EU Taxonomie. Daarnaast zijn vrijwel alle financiële instellingen verplicht te rapporteren conform de EU Taxonomie. De kans is dus groot dat zij steeds meer eisen gaan stellen aan hun project- en bedrijfsfinancieringen zodat die in lijn zijn met de EU Taxonomie.
Wat merken bouwbedrijven?
De EU Taxonomie speelt een steeds grotere rol in groene financiering. Alle bouwbedrijven krijgen te maken met gunstiger voorwaarden voor groene financieringen. Dit biedt kansen en risico's. Als bedrijven zich er niet in verdiepen kunnen ze gunstiger financieringen mislopen en lopen ze het risico als niet duurzaam gelabeld te worden.
Daarnaast moet een aantal bouwbedrijven verplicht rapporten conform de EU Taxonomie. Of zullen bouwbedrijven daar over moeten rapporteren omdat hun opdrachtgevers erom vragen. Of om in aanmerking te komen voor gunstige financiering.
Downloads
Hier wil je ook over doorlezen: CSRD
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een nieuwe rapportagestandaard die bedrijven verplicht om te rapporteren over milieu (Environment), mens (Social) en bestuurlijke (Governance) onderwerpen. Samen noemen we deze onderwerpen de ESG. Het CSRD-rapport wordt onderdeel van de directieverklaring in het financiële jaarverslag.