1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Zuivering voor regenwaterberging en infiltratie

Zuivering voor regenwaterberging en -infiltratie

Wateroverlast en droogte vormen steeds grotere uitdagingen in stedelijke gebieden. De Rain Shell® biedt een slimme, compacte en duurzame oplossing voor regenwaterbeheer, samen met de diepte-infiltratie techniek die van Tongeren Watertechniek toepast. Het systeem combineert waterzuivering met efficiënte opslag, waardoor je zelfs bij beperkte ruimte of slecht doorlatende bodemlagen een robuust watersysteem kan realiseren.

Door klimaatverandering nemen extreme regenbuien en langere periodes van droogte toe. Dit leidt tot schade aan gebouwen en infrastructuur. De Rain Shell® helpt om wateroverlast te beperken en regenwater optimaal te hergebruiken. Het systeem:

  • biedt een ruimtebesparende waterberging in de stedelijke, dichtbebouwde omgeving.
  • zuivert regenwater op natuurlijke wijze, waardoor zware metalen, oliën en PAK's worden verwijderd.
  • maakt infiltratie mogelijk, zelfs bij moeilijke bodemgesteldheid, in combinatie met de Fast High Volume Infiltration (FHVI) techniek van Van Tongeren Watertechniek.
  • reduceert druk op het riool en vermindert wateroverlast tijdens piekbuien.
  • draagt bij aan duurzaam en klimaatadaptief bouwen, zonder in te boeten op efficiency.

Hoe werkt de Rain Shell®?

Regenwater wordt opgevangen vanaf daken, wegen en pleinen. Daarna volgt opslag via kolken en aanvoerdrains in een laag van gewassen zeeschelpen, die fungeert als buffer en zuiveringsstation. De zuivering gebeurt met een mineralenmengsel, waarbij belastende vervuilingen zoals zware metalen worden verwijderd. Hierdoor kun je het water infiltreren in grondwaterbeschermingsgebieden, natuurgebieden of de diepe ondergrond of hergebruiken voor sportvelden, toiletspoeling, blus- of irrigatiewater.

Onafhankelijk onderzoek

De Rain Shell® is uitvoerig getest en gevalideerd in samenwerking met ingenieursbureaus en onderzoeksinstellingen:

  • Civieltechnisch onderzoek (in samenwerking met Asfalt Kennis Centrum): toepassing onder wegen en parkeerplaatsen is mogelijk.
  • Waterkwaliteit (in samenwerking met onder andere TAUW, KWR en EU-project StopUP): bewezen zuivering van opgeloste verontreinigingen.
  • Hydraulische prestaties (Hanzehogeschool Groningen, Fugro): waterbergingscapaciteit, infiltratiesnelheid, effecten grove vervuilingen op dichtslibbing en toegankelijkheid voor beheer en onderhoud onderzocht op Waterstraat bij TU Delft.
  • Toepassing onder kunstgrasvelden (Kiwa ISA Sport): onderzoek naar stabiliteit en funderingsopbouw.
  • Duurzaamheidsanalyse (TAUW): levenscyclusanalyse opgenomen in de Nationale Milieu Database.

Diepte-infiltratie: oplossing bij beperkte ruimte en slechte gronden

Wanneer infiltratie in de bovenste bodemlagen niet mogelijk is, biedt de FHVI-techniek een effectieve oplossing. Door gezuiverd water direct in diepere, goed doorlatende zandlagen te infiltreren (doorgaans tussen 10 à 30 meter diep), kunnen grote hoeveelheden water worden verwerkt zonder extra ruimtebeslag. Dit maakt de Rain Shell® met FHVI ideaal voor stedelijke gebieden met beperkte ruimte of slecht doorlatende bodems, zoals klei- of veenbodems.

Tip voor andere ondernemers

Ger Pannekoek (EWB): "Als ontwikkelaar van een oplossing zie je alle voordelen. Toch is het handig om je, ondanks al je enthousiasme over jouw product, in je communicatie te focussen op de belangrijkste aspecten. Het risico is dat als jij alles wilt gaan benoemen, potentiële klanten door de bomen het bos niet meer zien en afhaken omdat het niet duidelijk is waarom ze juist jouw systeem moeten toepassen. Focus in je communicatie is de belangrijkste praktische meerwaarde van je product en maak duidelijk wat dit jouw klant oplevert".

Over Ecologisch Water Beheer

EWB ontwerpt, levert en bouwt duurzame regenwatersystemen die inspelen op het veranderende klimaat. Dat doen ze met een natuurlijke, circulaire en ecologische aanpak, dus zonder nieuwe problemen te creëren voor toekomstige generaties. Daarbij werken ze in een netwerkstructuur nauw samen met partners die complementair zijn in de hele keten van projectontwikkeling; van ontwerp tot monitoring en complementaire systemen. 

Over Van Tongeren Watertechniek

Van Tongeren Watertechniek bestaat uit vijf bedrijven die volledig gespecialiseerd zijn in grondwatertechniek en duurzaam watermanagement. Met meer dan 200 medewerkers zorgt het bedrijf ervoor dat aannemers, lokale overheden, industrie, waterschappen en semioverheden veilig en droog kunnen bouwen aan een toekomstbestendig Nederland.

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.