1. Home
  2. Kennis
  3. De bouw maakt het slim
  4. Versteegden bouwt circulair met toekomstige bewoners

Versteegden bouwt circulair met toekomstige bewoners

Welkom bij De bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Versteegden bouwt in Den Bosch 19 sociale huurappartementen met circulair bouwmateriaal. Het initiatief komt van de toekomstige bewoners. Zij verzamelen zoveel mogelijk materialen uit sloop- en renovatieprojecten. Zo bespaarde Versteegden op de gelamineerde spanten maar liefst € 130.000. Dat smaakt naar meer circulair bouwen!

Overheidsdoelstellingen

Nederland wil in 2050 grondstoffenneutraal zijn. Hierover staan bindende afspraken in het Grondstoffenakkoord en de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie. 

 

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen wil zeggen: ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke grondstoffen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Voor circulair bouwen gelden de volgende uitgangspunten:

  • Maak gebruik van wat er al is: gebouwen, herbruikbare componenten en materialen afkomstig van sloopprojecten.
  • Zijn er geen herbruikbare materialen of componenten beschikbaar? Gebruik dan hernieuwbare, natuurlijke materialen.
  • Gebruik alleen nieuwe bouwmaterialen als het niet anders kan. Kies bouwmaterialen met zo min mogelijk impact en gebruik er zo weinig mogelijk van. Maak het ontwerp zo, dat de woning en alle componenten lang mee gaan.
  • Bouw de woning zo dat na de levensduur van een woning (of component) alle materialen en componenten geschikt zijn voor hergebruik of hoogwaardige recycling.

 

Meer over circulair bouwen op de website van het Lente-akkoord

Producten met kleine milieu-impact

De Nationale Milieudatabase bevat de milieukenmerken van bouwproducten. Nieuwe woningbouw heeft standaard een berekening van de Milieu Prestatie gebouwen nodig. Hiervoor zijn gevalideerde rekentools die gebruikmaken van de NMD. Deze gegevens helpen bij de keuze voor bouwproducten met de minste milieu-impact.

 

Meer over producten met een kleine milieu-impact in de Nationale Milieudatabase

Registratie van materialen, producten en componenten

Het is vanuit circulariteit handig om vast te leggen wat er in een gebouw zit aan componenten, producten en materialen. Doordat je deze registratie opslaat wordt hergebruik en recycling aan het eind van de rit en tijdens verbouwingen een stuk overzichtelijker. Deze registratie bevat informatie over welke materialen zijn gebruikt en hoe die zijn verwerkt in een gebouw. Het is dus handig om dergelijke gegevens bij te houden.

Tip voor andere ondernemers

Mark Versteegden: “Bij circulair bouwen moet je vooral het logistieke proces goed in de vingers hebben, zodat je minder uren op de bouwplaats nodig hebt en spullen niet continu hoeft te verplaatsen. Wij hebben bijvoorbeeld houten spanten uit een sloopproject met een mobiele zagerij ter plekke op maat gemaakt. Neem gerust contact op als je meer wil weten, we delen onze tips graag!”

Over Bouwbedrijf Versteegden

Bouwbedrijf Versteegden is een familiebedrijf met zo’n 75 medewerkers in Erp, Noord-Brabant. Mark Versteegden heeft het bedrijf ruim vier jaar geleden overgenomen van zijn vader. Versteegden is een traditionele bouwer, gewend om alles op de bouwplaats te maken. De vakbekwame vaklieden – timmermannen en metselaars – kunnen improviseren en dat komt bij circulair bouwen heel goed van pas. 

 

Meer over Bouwbedrijf Versteegden

Vragen? Neem gerust contact op!

Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.

Bekijk ook

De bouw maakt het SLIM

Bekijk alle inspirerende voorbeelden uit de SLIM campagne.