- Home
- Kennis
- De bouw maakt het slim
- Vermeulen groep maakt waterstof uit bermgras
Vermeulen Groep maakt waterstof uit bermgras
Welkom bij weer een nieuwe aflevering van de bouw maakt het SLIM! Vermeulen Groep heeft een grote stroom snoeiafval en bermgras. Wat een innovatief idee om hier elektriciteit of waterstof uit te halen, met als bijproduct grondverbeteraar biochar. De nieuwe installatie krijgt een capaciteit van circa 400 kWh voor het opladen van elektrisch materieel.
Vermeulen Groep zoekt heel actief naar kennispartners om hun ontwikkeling verder te brengen. Ten eerste natuurlijk machinebouwer NettEnergy, gespecialiseerd in installaties die werken op basis van pyrolyse. Adviesbureau Delphy onderzoekt de toepasbaarheid van de biochar als alternatief voor veenvervanging en hoe deze het beste gebruikt kan worden door boomkwekerijen in regio Boskoop. Voor deze slimme innovatie kreeg Vermeulen bovendien de Groene Pluim. Daar hoort een groot netwerk bij van ongeveer 500 bedrijven die duurzaam ondernemen. Daarnaast is Vermeulen Groep betrokken bij het Grondstoffen Collectief Nederland om de doorbraak te bewerkstelligen om de status van bermgras te veranderen naar circulair materiaal en niet meer als afval te beschouwen.
Vergunning en subsidie voor de pilot
Vermeulen Groep kreeg voor deze innovatie een vergunning en subsidie van Holland Rijnland. Die vergunning is voor een relatief beperkt volume bermgras en snoeihout. Het onderzoek is er nu op gericht om de juiste voorbewerking van bermgras en snoeihout te bepalen, het potentieel en de toepasbaarheid van de biochar-GH2 te bepalen en de parameters voor de installatie vast te stellen.
Ook is het voor deze innovatie belangrijk om de conversiefactoren scherp te krijgen. Hoeveel kilo gras leidt tot welke hoeveelheid biochar-GH2? Wat wordt de economisch meest rendabele configuratie van de vergassingsinstallatie en hoeveel elektriciteit en of waterstof kan er worden gemaakt? Met de installatie haalt Vermeulen Groep microplastics uit de kringloop, maar ze bekijken in het proefproject ook welke bermen het schoonste bermgras leveren.
Waterstof noodzakelijke pijler in de energietransitie
Emissieloos bouwen wordt op steeds meer bouwplaatsen de norm. Naast elektrische oplossingen op batterijen liggen er kansen voor het gebruik van waterstof, daar waar elektriciteit niet toereikend is. Daarnaast kan de bouw bijdragen aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie in Nederland. Denk aan projecten voor onder meer de productie van waterstof, transport en opslag en de bouw van tankstations voor waterstof. Voor meer informatie lees je dit artikel.
Kleuren van waterstofproductie
Waterstof zelf heeft geen kleur. De kleuraanduidingen zijn bedoeld om de productiewijze en daarmee de mate van duurzaamheid aan te geven.
Tip voor andere ondernemers
Sophia van Bakel: "Kruisbestuiving opzoeken vanuit andere perspectieven is essentieel om zo'n innovatie succesvol te kunnen uitvoeren".
Over Vermeulen Groep
De Vermeulen Groep, opgericht in 1974, is voor Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en waterschappen dé dienstverlener op het gebied van onderhoud van de infrastructuur in de openbare buitenruimte. Met 250 medewerkers en 1500 materieelstukken bewaakt Vermeulen een onderscheidende hoge kwaliteit.
In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen. Menu Netwerken laat zien op welke plekken je ideeën kan opdoen, testen en uitwerken.
Vragen? Neem gerust contact op!
Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.