- Home
- Kennis
- De bouw maakt het slim
- Complete rijtjeswoning uit de fabriek
Complete rijtjeswoning uit de fabriek
Welkom bij de bouw maakt het SLIM! In deze serie laten we slimme oplossingen van ondernemers zien. Zo ontwikkelde Startblock een duurzame halve rijtjeswoning van drie woonlagen. Uniek is dat de woningen volledig in een productiestraat worden geproduceerd én geassembleerd. Inmiddels wonen er al 250 bewoners in een van deze woningen.
Prefab bouwen is de trend om snel en duurzaam goede woningen te bouwen. De elementen worden van tevoren gemaakt en samengesteld in een werkplaats of fabriek. Het grote voordeel hiervan is dat je onder geconditioneerde omstandigheden kan werken. Waar mogelijk worden robots gebruikt om zwaar werk te verrichten. Eerder stelde sectorspecialist Jan van der Doelen van ING al dat industrieel bouwen een hoge vlucht zal gaan nemen. De inzet van slimme technologie en digitale ondersteuning van het ontwerp- en productieproces spelen daarbij een grote rol.
3D BIM
Virtueel bouwen is een werkmethodiek waarbij alle relevante informatie van een bouwwerk gedurende de hele levenscyclus wordt opgeslagen, gebruikt, beheerd en ondersteund door een bouwwerk informatie model (BIM). Alle partijen die bij het bouwproces zijn betrokken, gebruiken dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt. Die informatie is dan ook continu beschikbaar en altijd actueel. Om je stapsgewijs mee te nemen bij de BIM-implementatie zijn er publicaties en stappenplannen beschikbaar.
Bouwen met CLT
Kruislaaghout, ofwel CLT (Cross Laminated Timber) bestaat uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren lamellen. Deze verlijming wordt onder hoge druk samengeperst. Dat verhoogt de belastingcapaciteit en maakt de platen stijf en stabiel. CLT is bij uitstek geschikt voor hoogbouw, maar door zijn karakteristieke uitstraling wordt het ook veel toegepast in de woningbouw. Duurzaamheid is een van de belangrijkste redenen voor het gebruik van CLT. Het is gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen, slaat CO2 op en je kan het goed hergebruiken.
Kennis- en innovatieprogramma Emissieloos bouwen
Startblock was een van de deelnemers aan het programma Emissieloos bouwen van TNO. Tot 2030 moeten er in ons land zo’n 900.000 woningen worden gebouwd. Maar hoe krijg je die enorme woningbouwopgave voor elkaar zonder de CO2- en stikstofnormen te overschrijden? Geïndustrialiseerd bouwen met biobased-materialen biedt een goed antwoord op deze vraag. “Door onze kennis met die van TNO te combineren, kunnen we sneller produceren. Aanvankelijk bouwden we een woning per week, inmiddels zijn dat er vier, en ons doel is uiteindelijk zes." Lees ook het interview.
Over Startblock
Startblock uit Emmeloord focust zich sinds 2019 op het fabrieksmatig bouwen van woningen waarbij duurzaamheid en circulariteit speerpunten zijn. Zo willen ze zoveel mogelijk woningzoekende een woning bieden. Achter Startblock zit een team van specialisten met expertises in ontwerp, ontwikkeling en bouw.
In deze campagne inspireren ondernemers elkaar om op een andere manier naar het werk en de bedrijfsvoering te kijken. Het gaat om slimme oplossingen op het gebied van proces, techniek en samenwerking in de bouwketen.
Vragen? Neem gerust contact op!
Onze specialisten staan voor je klaar. Bel 06-22475672 of stuur een bericht via de onderstaande button. Je kan ook contact opnemen met de medewerkers van Bouwend Nederland in jouw regio.