1. Home
  2. Kennis
  3. Csrd
  4. Eu omnibusverordening

EU Omnibusverordening

Wij volgen de ontwikkelingen rondom de CSRD op de voet. Er zijn op momenteel ontwikkelingen waar we onze leden graag van op de hoogte brengen.

Er wordt op dit moment gewerkt aan een Omnibusverordening. Dit houdt in dat voor een aantal wetten en verordeningen, te weten de EU Taxonomie, de CSRD, de CSRDDD en CBAM, wordt gekeken of de regelgeving vereenvoudigd kan worden. Het Omnibus-vereenvoudigingspakket zal naar verwachting op 26 februari 2025 worden gepresenteerd. 

Nederland is bezig de CSRD één op één te implementeren. Het laatste deel van dit proces (genaamd 'transpositie') is nog niet afgerond. Naar verwachting is de omzetting van de CSRD naar nationale wetgeving op zijn vroegst eind Q1 2025 afgerond. 

Effect van de Omnibusverordening

Er wordt rekening gehouden met vier scenario's:

  • Geen verandering: de implementatie van de CSRD in Nederland wordt afgerond volgens plan. De CSRD geldt dan terugwerkende kracht over boekjaar 2024.
  • Uitstel: de inhoud van de CSRD blijft overeind, alleen wordt de bekrachtiging naar achteren geschoven met 1-2 jaar.
  • Aanpassing criteria: in dit scenario worden de criteria voor omzet/balanstotaal/FTE omhoog bijgesteld voor een CSRD-rapportageplicht.
  • Aanpassing rapportageverplichtingen: in dit scenario worden de ESRS aangepast waardoor er verplichte datapunten afvallen. 

Verminderen bureaucratische last

Uiteraard kan nog niets met zekerheid worden gezegd over bovenstaande scenario's. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie heeft in een persconferentie aangegeven volledig achter de inhoud van de richtlijnen te staan, maar de bureaucratische last te willen verminderen. Wij delen de zorg dat de CSRD en andere Europese wetgevingen veelomvattend zijn en complex. Alle inspanningen om het geheel behapbaar te maken moedigen wij daarom aan. Echter staan wij wel volledig achter het effect van deze wet- en regelgeving, namelijk duurzame ontwikkeling. Dit willen wij liever vandaag dan morgen. Daarom zijn alle inspanningen die onze leden en daarbuiten hebben gedaan om zich voor te bereiden op de CSRD niet voor niets. Samen werken we aan een groenere bouw en infra.

Uiteraard houden wij jullie op de hoogte van het vervolg. Met een webinar op 31 maart 2025 gaan we in op de status van deze Omnibusverordening en de eventuele gevolgen.

Abdessamad Srour
Beleidsadviseur duurzaamheid
E-mailadres

Bekijk ook

CSRD

CSRD is Europese wetgeving met als doel het ophalen en beschikbaar maken van transparante en betrouwbare duurzaamheidsinformatie van bedrijven.