Digitalisering en industrialisatie
In de bouwwereld van vandaag ondergaan digitalisering en vernieuwing opvallende veranderingen. Door slimme technologieën zoals Building Information Modeling (BIM) en geautomatiseerde bouwprocessen wordt niet alleen sneller en efficiënter gebouwd, maar ook slimmer samengewerkt. Ontdek hoe dit jouw bouwproces kan verbeteren!
Industrialisatie in de bouw
De bouwsector staat voor een grote verandering met de opkomst van digitaal samenwerken en industrialisatie. Deze verschuiving biedt tal van voordelen, zoals snellere bouwtijden, hogere productiviteit en betaalbaarder bouwen. Prefabricage speelt hierbij een cruciale rol, waardoor de invloed van weersomstandigheden en menselijke fouten wordt verminderd en duurzamere gebouwen worden gerealiseerd.
Daarnaast opent industrialisatie de deur naar innovatie met geavanceerde technologieën, zoals automatisering en robotica, waardoor de sector efficiënter en duurzamer wordt. Deze veranderingen maken de bouwsector aantrekkelijker voor nieuw talent en dragen bij aan een geavanceerdere en duurzamere toekomst. Ontdek hoe deze evolutie niet alleen de manier waarop we bouwen verandert, maar ook ons denken over bouwen.
Praktische richtlijnen voor digitale veiligheid
Computercriminaliteit is een toenemende bedreiging voor ondernemers, vooral binnen de bouw-en infrasector. We vertellen je daarom meer over het belang van risicomanagement en samenwerking met het Digital Trust Center. Zo waarborg je de digitale veiligheid van jouw organisatie. Ga aan de slag met praktische richtlijnen, aan de hand van vijf basisprincipes:
- Krijg inzicht in de digitale risico’s
- Gebruik veiligheidsinstellingen voor software en apparatuur
- Voer regelmatig updates uit
- Beperk toegangsrechten
- Voorkom virussen en hacks
Vergroot je kennis
Breng de digitale veiligheid van je organisatie op orde, creëer een cyberveilige werkomgeving met praktische tips.
Zo bescherm je digitale waardevolle bestanden
Geen expert op het gebied van data en intellectueel eigendom? Verken snel en gemakkelijk de basisbeginselen van data en intellectueel eigendom voor in de bouw-en infrasector. Ga aan de slag met een handige checklist waarin je leert hoe je alles wat je digitaal vastlegt beschermt:
Ga ook aan de slag en bescherm vandaag nog jouw digitale waardevolle bezittingen!
Hoe zit het met de juridische bescherming van data?
Slimme bouwoplossingen in beeld
Ontdek innovatieve ideeën in de bouw- en infrasector met De bouw maakt het SLIM. Laat je inspireren door slimme oplossingen in proces, techniek en samenwerking.
Stap in de toekomst van bouwen: BIM in een notendop
Virtueel bouwen met BIM is dé revolutie in de bouwsector. Hierbij wordt alle belangrijke informatie van een bouwwerk opgeslagen in een Bouwwerk Informatie Model en gedeeld tussen alle partijen gedurende de gehele levenscyclus van het project.
Wat maakt BIM zo krachtig?
Ontdek wat BIM inhoudt en wat de toegevoegde waarde is voor jouw bouwproject.
DigiGO
DigiGO biedt een unieke kans om samen de digitalisering in de bouw- en infrasector te versnellen. Door de handen ineen te slaan met overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen, brengt digiGO efficiëntie, innovatie en praktische tools zoals de ILS Configurator. Benieuwd wat dit inhoudt en hoe jij mee kan bouwen aan een digitale toekomst?
Hoe digitaal is jouw bedrijf?
Benieuwd waar jouw bedrijf staat als het gaat om digitaal werken? Vul de digiscan bouw in en krijg in 5 tot 10 minuten tijd een compleet beeld van de digitale status van jouw organisatie.En hoe we jou kunnen helpen bij de volgende stappen. De digiscan bestaat uit de modules organisatie, administratie en de wet kwaliteitsborging.
Efficiënter zaken regelen door digitalisering
In een maatschappij waarbij digitalisering de norm is, kan je ook jouw zaken nog efficiënter inregelen. Denk aan het digitaal aanvragen van vergunningen, offertes indienen via TenderNed of het doen van instemmingsaanvragen. Dit bespaart je tijd én kosten. Maar hoe werkt digitaal zakendoen en waarom is het essentieel?
Een handig overzicht met populaire bouwsoftware
Ben je klaar voor een digitale upgrade van je bouwproces? Speciaal voor jou hebben we een handig overzicht van bouwsoftware. Dit maakt het vinden van de juiste bouwsoftware een stuk gemakkelijker. Van software voor calculatiepakketten, bouwbegeleiding en oplevering tot software voor de WKB.
Profiteer van financiële ledenvoordelen
Ed Controls biedt een krachtige, gebruiksvriendelijke oplossing voor projectmanagement.
Kies voor een efficiënte administratie, verwerk digitaal facturen sneller en eenvoudiger.
Met de communicatie app Woub heb je álle communicatie over al jouw projecten overzichtelijk in één app.
Vragen?
Heb je een vraag over dit kennisgebied? Onze beleidsadviseurs helpen je graag verder.
Bekijk ook eens
Ontdek alle relevante informatie over de energietransitie en waar jij rekening mee kan houden.
Vind relevante informatie over de laatste ontwikkelingen rondom de ketensamenwerking.
Gerelateerd nieuws
Het kabinet stelt 2 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het stimuleren van innovaties die de productiviteit in het mkb verhogen. Dat heeft minister Beljaarts van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt bij zijn bezoek aan FRAIM. Dat is het onderzoekscentrum van de TU Delft dat de toekomst van fysiek werk vormgeeft, mét en voor vakmensen. Bouwend Nederland en Koninklijke Metaalunie nodigen mkb-bedrijven van harte uit om mee te doen met dit initiatief.
Op dinsdag 19 november 2024 vond de vierde editie van Future Builders Day (FBD) plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Onder het thema Fit for the Future kwamen studenten, docenten en bedrijven uit de bouw- en infrasector samen om inspiratie op te doen, nieuwe technologieën te ontdekken en gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst te verkennen.
Vanuit Europa is een nieuwe richtlijn aangekondigd: NIS2. Een flink aantal bedrijven moet volgens deze wet verplicht maatregelen nemen op het vlak van digitale veiligheid. Het ziet ernaar uit dat deze wet vanaf medio 2025 van kracht zal worden. In dit webinar gaat het specifiek over bestuurdersaansprakelijkheid in relatie tot NIS2. Het webinar is een initiatief van MKB Nederland, EY en Samen Digitaal Veilig.